Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за

...
Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за
Коментари Харесай

Над 320 000 домакинства ще получат еднократна помощ за отопление

Финансовата помощ за предварителна защита на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в фамилна среда ще се усили доста от 1 юни 2023 година

Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, които бяха утвърдени от държавното управление, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Съгласно промените размерът на финансовата поддръжка, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на беднотия за съответната година, а не, както е сега - с обезпечения най-малък приход.

Общият размер на еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в фамилна среда, както и за развъждане при близки и родственици и в приемни фамилии, ще бъде до двукратния размер на линията на беднотия.

Това ще увеличи оптималния общ размер на помощта до 1008 лева, което е с 258 лева или с над 34% повече от настоящия ѝ размер. 

Помощта ще може да се дава до шест пъти в годината, а не до четири пъти, както беше до момента.

Еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето ще може да се изплати незабавно след издаването на заповедта за нейното разпределяне.

Ще се усилят и месечните средства за развъждане на деца, настанени в фамилии на родственици или близки или в приемни фамилии.

С измененията се регламентира още, че през първата година от следосиновителния интервал визитите от представител на Дирекция „ Социално подкрепяне “ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година - най-малко по веднъж на три месеца.

С друго решение на държавното управление от през днешния ден над 320 хиляди семейства от уязвимите групи ще получат по 148,35 лева еднократна помощ за отопление по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР