Финансовата култура на българите е под тази в западните общества.

...
Финансовата култура на българите е под тази в западните общества.
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Финансовата култура на българите е под тази в западните общества

Финансовата просвета на българите е под тази в западните общества. Това изясни пред БНР Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол ".

„ Българите нямат просвета да влагат на финансовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството "

Интересът към образование у нас обаче е огромен, регистрира той.

„ Голяма част от младежите са с друга философия за живота. Започваме образованията с това, че първо би трябвало да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-хубавият метод да покачат доходността на своите спестявания е като ги влагат в акции. Това е активът, който в дълготраен проект побеждава всички останали ".

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, поради ниските лихвени проценти, изясни Георгиев.

„ Реалната рентабилност в този случай е негативна. Започват да се търсят благоприятни условия за вложения ".

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, изясни още финансовият съветник.

„ Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв небосвод имаме пред себе си. Има риск от загуба, само че колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите вложения, толкоз по-малък е шансът да загубим ".

Хората, които не схващат от вложения, е по-добре да ес доверят на фондове, обясни още той.

„ Има доста взаимни фондове, които се оферират от ръководещи сдружения с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции "

Дружествата ръководят фондовете и нямат право да употребяват парите им, сподели още Георгиев в предаването „ Хоризонт за вас ".

„ Има Комисия за финансов контрол, която следи за тези действия. Всеки може да види кои са лицензираните медиатори. Фондът няма по какъв начин да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години ".

Американският пазар прави по 9% междинна годишна рентабилност, уточни Георгиев.

„ Лихвите не се получават всеки месец. Има волатилност ".

Първата стъпка от процеса по вложение е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дълготраен проект, уточни специалистът.

„ Може да се влага всеки месец една и съща сума. Постепенно се построява позиция. Има капиталови медиатори, които ви дават опция да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и сдружения, в които се ръководят парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се според от риска на съответния фонд ".

При осъществяването на инвестиция би трябвало да се наблюдават финансовите индикатори на фирмите, изясни Георгиев.

„ Много от тях вършат презентациите и огласяват упованията си. Може да преценим по какъв начин се търгува по отношение на другите. Всеки бранш има своето време на финансовия пазар ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР