Финансов доклад разкрива как кризата влияе върху потребителското поведение година

...
Финансов доклад разкрива как кризата влияе върху потребителското поведение година
Коментари Харесай

Българите харчат най-много за здраве, електроника и домовете си

 Финансов отчет разкрива по какъв начин рецесията въздейства върху потребителското държание година след въвеждането на изключителните ограничения.

София, 29 април 2021 година – Коронавирусната пандемия е трансформирала коренно потребителското държание и финансовото състояние на българите. Това са главните заключения от Финансовия отчет за Covid-19 на водещия интернационален снабдител на финансови услуги и вложител EOS , направен след представителна анкета в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания.

Данните демонстрират, че по време на пандемията българите са харчили пари главно във връзка със здравето (35%), за техника (27%) и домашен уреди (25%). Мъжете над 30 години са най-активната група в закупуването на електроника. " Това са разумни следствия от смяната на навиците ни за работа, учене и развлечение, които се придвижиха главно вкъщи ", изяснява Райна Миткова, шеф на ЕОС в България.

" Заедно с това, заради паниките по отношение на пандемията и пренатовареността на здравната система, хората се обръщат към частното здравно обслужване, което доста покачва разноските за лекуване и проучвания. "

Кризата постанова българите да се лимитират

Преобладаващата част от хората (89%) са лимитирали редица нужни или планувани разноски в хода на пандемията. Потребителите най-често са се въздържали от разноски за отмора (65%) или поправки (36%), само че от листата им са отпаднали също и разноски, свързани със здравето (17%) или образованието (11%).

В същото време един от трима интервюирани българи е взел пари назаем в резултат на рецесията, като сумите са най-вече до 5000 лева Най-голямо предизвикателство се явяват настоящите битови разноски, посочвани като водеща причина от 68% от взелите пари назаем консуматори. На второ място се подрежда нуждата да се посрещнат разноски за здравето (33%).

Всеки пети от интервюираните се притеснява, че няма да може да покрива отговорностите си към банкови институции (20%), следвани от заеми към родственици (14%) и другари (13%). Най-ниска е задлъжнялостта заради пандемията във възрастовата група 50-65 години (69% от тях не са натрупали дългове), а най-висока при 30-39-годишните (34% от които са взели пари назаем). Младите хора (18-29 години) търсят най-често финансова помощ от близки и родственици (21%), а 40-49-годишните избират да се извърнат към банка (23%).

Как ще се оправяме в " новата нормалност "

Тъкмо сферите, от които се е спестявало най-вече, са тези, за които се възнамеряват разноски след края на пандемията. Близо двама от трима българи считат първо да отидат на отмора (60%), а една трета (32%) ще похарчат средства за реновации и поправки. " Естествено е желанието да се върнем към естествения темп на живот, само че тъкмо в този момент е моментът да преценим по какъв начин управляваме персоналните си финанси и да създадем проект за бъдещето ", е съветът на Райна Миткова.

Кампанията " За по-добро финансово бъдеще " е отговорът на ЕОС по какъв начин да се оправим с провокациите и следствията от пандемията. Тя предлага настоящи и гъвкави благоприятни условия за погасяване на насъбрани във времето отговорности за всички техни клиенти, които към момента нямат самостоятелно съглашение. Кампанията включва и съвещания със експерти по отношение на персоналните финанси на клиенти в усложнение. Инициативата ще е дейна до края на м. май 2021 година, като повече детайлности за нея ще откриете тук: https://www.eosmatrix.bg/.

За финансовия отчет за Covid-19 на EOS Group

Dynata, експерт по онлайн допитвания, е интервюирала по поръчка на EOS Group

7 000 консуматори на възраст от 18 до 65 години в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания, от които 1001 лица в България. Запитаните са дали информация за това по какъв начин пандемията от ковид е повлияла на тяхното потребителско държание и финансовото им състояние. Събирането на информацията е направено през януари 2021 година и е представително за (онлайн) популацията на възраст от 18 година нагоре в проучваните страни.

За EOS Group

EOS Group е един от водещите софтуерни финансови вложители и специалист в обработката на необслужвани отговорности. Фокусът е върху закупуването на необезпечени и обезпечени портфейли от вземания. С опит от над 40 години и клонове в 26 страни, EOS предлага на своите към 20 000 клиенти по целия свят интелигентни услуги за всички аспекти на ръководството на вземания. Основните целеви браншове са банковото дело, застраховането, комунално-битовите услуги, секторът на недвижимите парцели и електронната търговия. EOS има над 7500 чиновници и е част от Otto Group.

Повече информация за EOS в България:  Рекламна обява РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

<
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР