Финанситът Евгений Кънев коментира в профила си в социалната мрежа

...
Финанситът Евгений Кънев коментира в профила си в социалната мрежа
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Честит рожден ден на втората българска демокрация!

Финанситът Евгений Кънев разяснява в профила си в обществената мрежа Фейсбук, че съгласно него страната ни сега се намира във втора народна власт . Той цитира данни, съгласно които българите сега са 10 пъти по-богати спрямо 1989 година. Публикуваме неговия разбор без редакторска интервенция:

„ Честит рожден ден на втората българска народна власт!

Българите през днешния ден са близо 10 пъти по-богати, в сравнение с през 1989 година Но разкрилото ни се знание за света ни носи горест. Както поради нерадостните съпоставения с най-богатите в Европа, по този начин и поради тягостното възприятие, че не живеем като тях в едно по-справедливо общество. Което ни предизвиква психическа контузия на назадничавост и национално оскърбление.

Но и това ще бъде преодоляно.

Българският преход може да се раздели по диалектически като Теза, Антитеза и Синтез.

Тезата (1985-1997)

Тръгнала от Горбачовия Съюз на съветските социалистически републики, тя е Преструвката, че ще градим либерален капитализъм. Тази фаза стартира със снишаването на нашите комунисти за гласността и перестройката в СССР; по-късно приемането на действителността и оглавяването на този развой до цялостната му злополука с Жан Виденовата хиперинфлация през 1997 година И по този начин бе комплициран края на държавния капитализъм и стартира опит за либерален, пазарен капитализъм.

Антитезата (1997-2009)

Това е антитеза на Преструвката и стартира с жестоката действителност на промените, които станаха неизбежни заради изчерпването на ресурсите за превземка и загубата на власт от Българска социалистическа партия. Тази фаза ни увенча с участие в съюзите на най-развитите страни – Европейски Съюз и НАТО. Но приключи със завръщането на комунистите – очевидни и преоблечени – във властта и към модела на обир. Така пазарният либерален капитализъм се провали и се мина към олигархичен капитализъм.

Синтезът (2009-2021)

Той е точно Преструвката, че сякаш имаме либерален капитализъм като покривало на същата порода хора. Преструвка, че комунистите и техните служби не ръководят – наложителна, тъй като ресурсите към този момент идваха не от Изток, а от Запад. И по този начин, построихме фасадна народна власт, в която олигархията е в съюз с най-бедните, които с трохите от нейната софра поддържат властта й. Но и олигархичният капитализъм се пропуква.

След 2021 г стартира нов опит за връщане към пазарния либерален капитализъм, посредством който само е допустима западният вид народна власт. Може би – в случай че сме късметлии – ще приключи до 2029 година Когато към този момент нови генерации политици ще ръководят България.

Преходите в България постоянно са 40 години.

Точно 40 години след Освобождението, на 3 март 1918 г Русия капитулира пред България и нейните съдружници в Брест Литовск и по този начин приключва тогавашният Преход – ставаме свободни откакто се освобождаваме от нашия Освободител.

Мойсей е водил 40 години евреите в пустинята – до момента в който си отидат евреите живели в египетско иго и дойдат новите свободни генерации, които не помнят робството.
Наближаваме 40 години от началото на Прехода. И до Освобождението от второто ни Освобождение от 1944 година

Преходът ще приключи с края на Преструвката. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР