Финансистът на Вагнер Евгений Пригожин се утвърждава като лице на

...
Финансистът на Вагнер Евгений Пригожин се утвърждава като лице на
Коментари Харесай

ISW: Пригожин от Вагнер вече е лицето на руската специална операция в Украйна

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин се утвърждава като лице на съветската " специфична военна интервенция " в Украйна . На 14 септември Пригожин изнесе тирада за рекрутиране, в която разгласи, че съветските пленници вземат участие във войната от 1 юли, когато изиграха основна роля в завладяването на Въглехирската топлоелектрическа централа. Руски боен блогър означи, че Пригожин вкарва " сталински " способ, който разрешава на Кремъл да избегне нареждането на обща готовност, която може да разпали обществено напрежение в съветското общество.
 ISW: Путин желае да избегне всеобща готовност
ISW: Путин желае да избегне всеобща готовност

По-вероятно е Русия да е виновна за ударите по Запорожката АЕЦ

Блогърите непрекъснато възхваляват триумфа на Пригожин в Украйна и някои даже споделиха, че той би трябвало  Сергей Шойгу, който кремълски специалисти упрекват за съветското проваляне към Харковска област.

Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

В следващия разбор се визира и съответният ход на военните дейности в Украйна за миналия ден. 

Руските сили евентуално са атакували украинска хидротехническа инфраструктура в западната част на Днепропетровска област на 14 септември, с цел да попречат на украинските интервенции през река Ингулец. Украински източници оповестиха, че осем съветски крилати ракети са блъснали неуточнени цели в Кривий Рог, Днепропетровска област и са предизвикали обширни наводнения в региони на Кривий Рог.
 Зеленски упреква Русия, че се пробва да наводни родния му град
Зеленски упреква Русия, че се пробва да наводни родния му град

Удари с крилати ракети Х-22 са разрушили язовирна стена

Руски източници идентифицираха целевото място като язовир Карачун, който се намира по поречието на река Ингулец в западните околности на Кривий Рог. Кадрите от последствията от удара демонстрират нарастване с 2,5 метра на равнището на водата на река Ингулец, която тече на юг от Кривий Рог и е значима географска характерност за продължаващата украинска контраатака по границата Херсон-Николаев.

Руските сили евентуално са се прицелили в язовир Карачун , с цел да повредят украинските понтонни мостове по-надолу по течението, изключително в светлината на последните отчети, че украинските войски се пробват да разширят предмостието си над река Ингулец покрай Давидов мост като част от продължаващата контраатака в Херсон.

Украинската контраатака в източната част на Харковска област продължава да деградира съветските сили и да заплашва съветската артилерия и противовъздушната защита. Украинският общоприет щаб заяви на 14 септември, че интензивността на съветските артилерийски офанзиви против град Харков е намаляла доста, което допуска, че контранастъплението на Украйна е влошило способността на съветските сили да нанасят рутинни артилерийски удари по центъра на град Харков, до момента в който съветските сили са били изтласкани на изток към река Оскил и на север назад в Русия.

Украинският прогрес в Източна Украйна евентуално е принудил съветските сили да изтеглят противовъздушната защита по-далеч от фронтовите линии, с цел да защитят тези системи от украинския артилерийски огън, евентуално излагайки съветските войски на фронтовата линия на въздушни офанзиви. Украинският общоприет щаб заяви на 14 септември, че съветски конвои, пренасящи С-300 и системи " Бук ", са минали през Лутугине, Луганска област в посока съветската граница на 11 и 12 септември.

Руски източници продължиха да разискват лимитирани украински наземни офанзиви в източен Харков, северна Донецка и западна Луганска област. Няколко съветски милблогъри настояват, че съветски и прокси сили се пазят против украинските офанзиви против Лиман в северната част на Донецка област.
 Фронтовата линия в Източна Украйна се приближи до границите на ЛНР
Фронтовата линия в Източна Украйна се приближи до границите на ЛНР

Украинската контраатака продължава

Руски източници оповестиха също, че се водят боеве в Билогоривка (по границата на Донецка и Луганска област) и в околните обитаеми места към Сиверск. Украинският общоприет щаб означи, че съветските войски са се пробвали да нападат в Спирне (12 км южно от Билогоривка), евентуално в опит да прокарат на север и да застрашат украинските сили в Билохоривка.

Украински военни източници резервираха оперативното си безмълвие на 14 септември. Ръководителят на Херсонския регионален съвет Александър Самойленко разгласи, че украинските сили са освободили Киселовка, почти на 23 км северозападно от град Херсон, само че украински военни чиновници не са удостоверили освобождението на селището към този миг.  ISW не разполага с доказателство в поддръжка на изказването на Самойленко, а съветски източници отхвърлиха украинските локални известия за прогрес в региона.

Украинското южно оперативно командване заяви, че украинските удари непрестанно подкопават съветските старания за ремонт на Каховския мост над река Днепър и са създали понтонния мост Даривка над река Ингулец непристъпен.

Съобщава се, че украинските сили са траяли да нападат съветските пропускателни пунктове покрай региона на Антоновка и стрелят по съветските конвои.

Украинските сили продължиха акцията си за блокиране, като се оповестява, че са ориентирани към точки за централизация на съветска работна мощ и съоръжение в Хола Пристан (приблизително 12 км югозападно от град Херсон), Дудчани и Милове (и двете на автомагистрала T0403). Южното оперативно командване също по този начин заяви, че украинските сили са нанесли вреди на четири склада за муниции в Херсонска област. Украинският общоприет щаб означи също, че съветските сили не престават да разполагат войски в жилищни региони, по-специално в региона Чаплинка на север от границата сред област Херсон и Крим.

Кадри в обществените медии и изказвания на назначени от Русия окупационни чиновници удостоверяват продължаващата украинска акция за блокиране. Геолокирани фрагменти демонстрираха последствията от украинския удар против Училището за висше спортно майсторство, което съгласно известията е служило като зона за централизация на съветски войски. Геолокирани фрагменти също демонстрираха украински доброволчески въздушен разследващ отряд, който нанася удари по съветски склад във Велика Александровка, на автомагистрала T2207.

Местните поданици също оповестяват, че са чули тон от детонации и шест ракетни удара покрай град Херсон.[24] Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че украинските сили са блъснали Антоновския мост, само че означи, че окупационните управляващи не престават да употребяват фериботни преходи в региона. Заместник-началникът на окупационния режим на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи, че украинските сили са стреляли по ферибот, пренасящ цивилни през река Днепър покрай Антоновския мост. Многобройни видеозаписи демонстрират, че съветските сили употребяват фериботи за превозване на военно съоръжение през река Днепър , а Стремоусов не даде доказателства в поддръжка на изказванията си.

Украински и съветски източници идентифицираха три съществени области на кинетична интензивност на 14 септември: северозападно от град Херсон, към украинското предмостие над река Инхулец и южно от границата на Херсон-Днепропетровска област покрай Високопиля. Руски милиблогъри настояват, че украинските сили са подхванали отбранителни ограничения покрай Посад-Покровске (на към 30 км северозападно от град Херсон) и организират проучвателни интервенции, като обстрелват съветската отбрана в Благодатне и Барвинок (точно на юг от Посад-Покровске).

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви на Новогрихоривка (29 км северозападно от град Херсон) и Безименно покрай река Инхулец. Украинският общоприет щаб съобщи, че съветските сили са обстрелвали Мала Сейдеминуха и Новохредевне - и двете селища покрай Ингулец навръх юг от Благодатовка - което демонстрира, че украинските войски са напреднали по-на запад от джоба на Сухий Ставок.
 Кадиров отхвърля каквото и да е оттегляне в Украйна
Кадиров отхвърля каквото и да е оттегляне в Украйна

Той дефинира сходни вести за „ западна провокация ”

Руското министерство на защитата (МО) също твърди, че съветските сили са унищожили украинска военна техника в Брускински , по продължение на автомагистрала T2207, която се влива в Давидов мост. МО не разяснява обстановката в Херсонска област на 14 септември, като единствено твърди, че съветските войски са блъснали украински позиции по фронтовата линия Херсон-Николаев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР