Финансистът Любомир Каримански намекна, че трябва да се спрат енергийните

...
Финансистът Любомир Каримански намекна, че трябва да се спрат енергийните
Коментари Харесай

Ще спрат ли пенсиите, помощите и заплатите на държавните служители през юни?

Финансистът Любомир Каримански загатна, че би трябвало да се спрат енергийните помощи

Не би трябвало да се спекулира със страховете на хората, тъй като бюджетът, който се изготвя сега във финансовото министерство, не вещае проблем с заплащанията през юни. Това сподели в „ Здравей, България “ финансистът Любомир Каримански, откакто водещата Мира Иванова напомни думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съгласно който през лятото може да спрат заплащанията, в случай че нямаме бюджет от постоянен кабинет

„ Това беше предизборна заигравка. Трябва да сме малко по-спокойни. Когато се преглеждат финансите на страната, би трябвало да се преглеждат задълбочено всички сечения в министерството, без да е належащо да се шуми доста и да се изнася чак толкоз информация “, добави той.

„ Трябва да се направи оптимизация, защото има задоволително доста разноски в обществения бранш. Нищо не демонстрира, че те може да са с толкоз нараснал ритъм, колкото сега се правят и политиците биха желали това “, разяснява Каримански.

„ Защо не престават енергийните помощи към момента при изискване, че в цяла Европа са спрели по този метод, по който в България се ползват – без да имаме уязвими групи. Трябва да е ясно какво подкрепяме и за какво даваме тези пари. Това е от фонд „ Енергийна сигурност “, само че да не забравяме, на 100% дивидентите от всички енергийни сдружения бяха прибрани за 2022 година “, добави той.

„ През тази и през идващите години, в случай че има потребност от някаква рационализация с капиталови цели, от кое място ще се вземат тези пари? Дали няма отново от страната и това да образува нов дълг. Това е притеснително “, акцентира специалистът. 

„ Ако продължаваме да имаме приход 80% под този в Европа, българите ще се стремят към миграция. Въпросът е по какъв начин да имаме междинен приход, който да не е избран от популистката политика, а от икономическото развиване на страната “, посочи той. 

„ По нищо не проличава да е чак толкоз да е притеснителна ситуацията към държавните финанси. Има проблеми, само че те се вземат решение с едно постоянно държавно управление и посредством реформиране на системите – и пенсионната, и осигурителната “, сподели още финансистът. 

„ Наблюдаваме неизбежното отрезвяване, тъй като предходната година поради инфлацията бюджетът беше цялостен с пари. Инфлацията е нещо хубаво за бюджета. Това помпа оборотите, оттова номинално повече пари влизат в бюджета. Сега сме в противоположния развой – в дефлация ”, разяснява пък икономистът Георги Ангелов.

По думите на икономиста Кузман Илиев „ ние дефлация скоро няма да забележим ”. Той показа, че съгласно него инфлацията ще остане даже по-дълго от упованията в България.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР