Финансирането на проект Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано

...
Финансирането на проект Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано
Коментари Харесай

Фандъкова: Заводът за RDF отпадъци на София няма да се строи с евросредства

„ Финансирането на план „ Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община , няма по какъв начин да се случи със средства от оперативна стратегия околна среда ". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на взаимен брифинг в екологичното министерство, съобщи БГНЕС.

„ През 2020 година инсталацията получи утвърждението на Европейска комисия, като общата стойност на плана е 369 млн. лева, а 58,2% са финансирани по оперативната стратегия околна среда. За страдание, изборът на реализатор е обжалван от всички участници в състезанието, това докара закъснение от 2 години , това разпорежда огромни опасности за " Топлофикация " като възложител, и за нас “, съобщи още Фандъкова, след което изясни, че незабавно се е стартирал развой по търсене на други способи за финансиране.

" Въпрос на политика и вярно обмисляне е по какъв начин ще се позволи този проблем, има ли подходи, и в действителност какво ще вършим откакто системата RDF се отдели от инсталациите за механично отнасяне. Размерът на оперативната стратегия е с запас над 787 млн., ние сме дали на Следствен отдел към окръжна прокуратура 40% задатък, което е 70 млн. лева, който е разполагаем по сметка на Следствен отдел към окръжна прокуратура от декември 2018 година и ще бъде върнат на министерството “, съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. „ През 2022 година направихме сериозен риск-анализ и определихме какви са опциите, в случай че бъде подписан контракт сред Следствен отдел към окръжна прокуратура и възложителя, то какви биха били разноските до декември 2023 година “, акцентира още министърът, след което изясни, че по оперативната стратегия остават към 30 млн. лева, които ще се пренасочат за индексиране на контракти поради високата инфлация.
 
 БГНЕС

„ Имаме визията европейските средства да бъдат добре стратегически планувани, тъй че да бъдат употребявани по най-хубавия метод. Имаме проект за деяние до края на 2023 година “, разяснява още тя, след което разясни, че с помощта на самодейните дейности на екологичното министерство беше утвърдена и новата оперативна стратегия, като там ще има средства за ръководство на отпадъците и за възстановяване качеството на въздуха “, добави Карамфилова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР