Финансирането на Главно мюфтийство в частта за заплатите не е

...
Финансирането на Главно мюфтийство в частта за заплатите не е
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Финансирането на Главно мюфтийство не е частен партиен въпрос на ДПС

Финансирането на Главно мюфтийство в частта за заплатите не е частен партиен въпрос на Движение за права и свободи, а е въпрос от калибъра на националната сигурност. Това съобщи в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев в декларация от името на групата. Повод за изказването бяха думи на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която на конференция по-рано през днешния ден съобщи, че отхвърлянето на президентското несъгласие върху изборните промени е "сделка " сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Оперативна програма и цената на тази договорка би трябвало да се търси в дневния ред на Народното събрание, където е Законът за вероизповеданията.

"ДПС няма да одобри този въпрос да бъде обсъждан като партиен въпрос на Движение за права и свободи. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим по този начин, както е сега ", съобщи Цонев. Той напомни, че решението да се финансират вероизповеданията е взето на два поредни КСНС при президента през 2017 година след отчети на службите, че Главното мюфтийство се финансира от съответната работа в прилежаща страна. Има се поради заплащането на свещенослужителите в тази вяра и че това съставлява взаимозависимост и заплаха за националната сигурност на България, уточни Цонев. Той напомни, че решението за финансирането на вероизповеданията е взето със единодушието на президента, на водачите на всички политически партии, в това число и на Корнелия Нинова.

Цонев изясни, че законът, който беше изменен в края на предходната година, не работи и се постановат ремонти. "Основното изповедание в България - православното, получи своите пари. Свещенослужителите имат своите януарски и февруарски заплати. А тези, които получаваха финансиране и заплати от Република Турция, нямат, заради обстоятелството че на първо четене в зала бяха отхвърлени предложенията, които щяха да подсигуряват това ", сподели Цонев. По думите му едното предложение е било категорично да се упомене кой е титулярът на съответното изповедание, което ще получи дотацията. "Второто предложение беше обвързвано с една практическа страна на осъществяването на това решение на КСНС - мюсюлманското изповедание има обществени отговорности, които са в резултат на начислени осигуровки, само че неизпълнени, които са стигнали на база съдия-изпълнител. И всяко финансиране на вероизповеданието от държавния бюджет ще бъде последвано от съответна процедура, при която средствата ще отидат назад в държавния бюджет през съдия-изпълнител ", изясни Цонев. Като отхвърлихме въпросната прошка, ние направихме по този начин, че механизмът за финансиране на вероизповеданията да не работи, добави той. "Обръщам се към госпожа Нинова, която я няма в залата. Малко преиграхте, г-жо Нинова и е добре да отидете при президента и да го попитате това въпрос от националната сигурност ли е или е пазарлък на Движение за права и свободи ", разяснява Цонев.

В коридорите на Народното събрание Таско Ерменков от Българска социалистическа партия разяснява пред публицисти, че Цонев не е бил правилен. Според Ерменков договорката не е по финансирането, а по текст от закона, където е записано, че еднократно се анулират отговорностите на всички вероизповедания до 31 декември 2018 година "На БПЦ са няколко хиляди. На Главното мюфтийство - над 10 милиона. Така че правете си сметка има ли договорка или няма ", разяснява Ерменков. Той посочи, че е пристигнал в Народното събрание, с цел да ревизира пощата си и че това не е протест на решението на Българска социалистическа партия за овакантяване на събранието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР