Финансиране ще има, но ще отнеме време, обясни Асен Василев

...
Финансиране ще има, но ще отнеме време, обясни Асен Василев
Коментари Харесай

Прехвърлят пари за саниране и от други еврофондове след „шока“ с недостига на средства

Финансиране ще има, само че ще отнеме време, изясни Асен Василев пред парламентарна комисия в опит да внесе успокоение

Субсидирането на стратегиите за саниране се обрисува да стане по-силен приоритет за актуалното ръководство. Това стана ясно от чуване на финансовия министър Асен Василев пред парламентарната. Василев е и съпредседател на партия „ Продължаваме промяната “, която е съществена политическа мощ в „ сглобката “.

Т.нар. гратис саниране през годините бе мощен приоритет за ГЕРБ – другата съществена част от актуалното ръководещо болшинство.

Председателят на Комисията за еврофондовете Деница Николова , представител на тази партия, през днешния ден сложи въпроса пред министъра на финансите. Тя изясни, че има решение на Народното събрание, което планува осъществяване на договаряния с Европейската комисия за обезпечаване на спомагателни запаси за саниране по линия на възможен икономисан запас от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Асен Василев сподели следното: „ Имайки поради изключително огромния интерес , който се случи по програмата за саниране, която в действителност плащаме със средства от първо заплащане сега, знаете, че при разполагаем запас към 1 милиард имаше заявки за към 3 милиарда. Това, което сме помолили Министерство на енергетиката, е доста съществено да помислят дали REPowerEU – целият или съвсем целият запас там не може да бъде употребен за нарастване на средствата по стратегия за саниране . Предварителни сондажи с Европейската комисия демонстрират, че те биха били склонни на едно такова решение , само че, несъмнено, това е в компетенциите на Министерството на енергетиката, което води енергийната политика на страната – дружно, в съвещания с парламентарната комисия да преценяват кои планове са най-целесъобразни . От позиция на Министерството на финансите, това огромната част от тези средства да бъдат ориентирани по стратегия за саниране е извънредно оправдано , защото това да не потребяваш сила в действителност е най-хубавата мярка за битка с климатичните промени ; подвига себестойността на жилищния фонд и понижава разноските на семействата. Така че от всички гледни точки това е мярка, която е извънредно добра.

На въпроса ви дали може да се употребяват неизползвани средства за саниране – теоретично „ да “, на процедура „ не “, защото проектът е наддоговорен и то доста наддоговорен, тъй че шансът да останат средства е дребен. По-скоро би трябвало да мислим в границите на това предоговаряне и по-конкретно на REPowerEU – дали да се насочат част от тези средства към програмата за саниране при изискванията, при които първият транш се случи. Още повече че там имаме огромен набор от планове, които към този момент съществуват – те са оценени, тъй че доста бързо може тези средства в действителност да се употребяват и да на влезем в евентуален риск към несъблюдение в средата на 2026 година “

Финансовият министър счита, че има капацитет да бъдат пренасочени средства и от други стратегии за субсидиране на санирането.  Припомняме, че подобен апел от парламентарната естрада неотдавна

Асен Василев съобщи, че запаси може да се намерят през фондовете за климатичните промени . Единият вид било тези фондове да се употребяват за „ някакви странни планове “, а другият – за саниране.

„ Нашето желание е да се употребяват за саниране , защото нулевото ползване е най-хубавата мярка за битка с климатичните промени. Т.е. колкото повече се понижава потреблението на семействата, толкоз по-добре. Така че аз персонално не бих се тормозил, в случай че съм на мястото на тези жители. Ресурс ще се откри, той просто ще пристигна във времето. Тази година ще пристигна една част, следващата година ще пристигна друга част. Защото има много фондове, които сега би трябвало да попълняме по линия на климатичните промени и европейското законодателство и в случай че решим, че санирането ни е народен приоритет, можем предпочитано от тези фондове да харчим средствата за саниране , а не за някакви други ограничения. И нищо не ни стопира в тази посока “, добави финансовият министър.

Деница Николова уточни, че това е добра вест , след което Асен Василев изброи фондове, от които може да се насочат средства за саниране: „ Фондът за декарбонизация, общественият климатичен фонд – има най-малко още два-три фонда, които ще се появят, които могат да се употребяват тъкмо с такава цел. “

В дебата в парламентарната комисия се включи и Томислав Дончев от ГЕРБ – дълготраен вицепремиер по линия на европейските средства. Той се отнесе сериозно към Асен Василев и държавното управление. Дончев посочи, че опитът, в това число и от други страни, показвал, че допусне ли се рецесия на доверието, даже при идеално създадени стратегии, ще има проблем с постигането на задачите.

„ Затова апелът ми е – във връзка с всички чакащи, като доста от тях - това е най-проблемното, са с убеждението, че нещо не е наред в тази скица , това ерозира трайно доверието; положителното политическо решение е да се откри вярна, рационална от позиция на публичния интерес мярка, с цел да върнем доверието “ , добави Томислав Дончев.

Асен Василев отвърна, че казусът е, че никой не споделил на хората, че има 1 милиард лв. за саниране , а претендентите са за 3 милиарда лева

„ Ако хората знаеха, че шансът им тяхната постройка да бъде определена, е 1 към 3, нямаше да има липса на доверие и нямаше да има подобен потрес. Това, което сега вършим, е, че се опитваме да намерим по всевъзможни способи спомагателен грантов запас - не да им дадем заеми или някакви други неща, тъй че, в действителност, тези планове да се случат. Но това ще отнеме време. Няма да стане през днешния ден, няма да стане на следващия ден, няма да стане до два месеца . И ще стане поетапно. И това би трябвало също почтено да им се каже на хората – че няма по какъв начин някой да щракне с пръсти и внезапно, при изискване че ресурсът стига за 30% от постройките, да обещаем, че ще бъдат санирани 100% от постройките “, сподели Василев.

Томислав Дончев отвърна, че схемата е с извънредно неприятен дизайн.  Проблемът не бил с 2700-те здания, които са кандидатствали, само че са останали без финансиране.

„ В България има още 60 000 здания и ние в случай че прекъснем устрема, импулса на хората да вървят в тази посока, имаме проблем “ , отсече Дончев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР