Финансиран по европейската програма Образование, проектът Силен старт се реализира

...
Финансиран по европейската програма Образование, проектът Силен старт се реализира
Коментари Харесай

Силен старт: Над 75 000 деца и родители ще получат подкрепа по проект на МОН

Финансиран по европейската стратегия " Образование ", планът " Силен старт " се осъществя от МОН
Над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат поддръжка по план " Силен старт ", осъществен от МОН и финансиран по европейската стратегия " Образование ". Подписи за неговото публично пускане бяха положени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на ИА " Програма за обучение ".

" Уверен съм, че с помощта на дейностите по плана, децата в действителност ще получат мощен старт в живота. Много значимо е, че в тях са включени и яслените групи. Тази огромна поддръжка сигурно ще даде отпечатък върху качеството на българското обучение ", сподели министър Галин Цоков.

По думите му една от главните цели на плана е да се разгърне капацитета в предучилищното обучение посредством поддръжка за персоналното развиване с оглед по-успешна обществена реализация.

" Този план добавя грижата за ранно детско обучение и надгражда положителните практики и насъбрания опит от сполучливото осъществяване на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован растеж`, акцентира проф. Вайсилов.

Той добави, че политиката за приобщаващото обучение в ранна детска възраст се добавя и с вложенията по Плана за възобновяване и резистентност, като следва да бъдат построени 8 нови детски гради в София и да бъдат осъвременени 49 детски градини в цялата страна.

Дейностите в поддръжка на децата и техните фамилии ще се осъществят в продължение на 5 години, като през този интервал във висококачественото обучение и грижи в ранна детска възраст ще бъдат вложени 105 400 000 лева Средствата са от Европейския обществен фонд и националния бюджет.

По план " Силен старт " ще се дава спомагателна поддръжка за личностно развиване на деца със СОП, в риск, с хронични болести и изявени способности за трайното приобщаване в предучилищното обучение. За задачата, детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители.

Чрез финансирането на тази активност ще се подобрят опциите за реализиране самостоятелна и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за поддръжка на развиване на ползите и качествата на децата с изявени способности.

На фокус ще бъде също и достъпът и трайното приобщаване на деца в предучилищното обучение, с цел да се понижи броят на отпаднали от просветителната система. Още на равнище градина или ясла децата ще бъдат включвани в спомагателни образования, занимания по ползи, спортни занимания, действия, свързани с запазване на природата и други

Чрез разнообразни начинания и мероприятия родители ще бъдат интензивно включвани в процеса на предучилищно обучение и в живота на просветителната институция. Интензивното взаимоотношение с родителите ще се осъществя на равнище детска градина и яслени групи и на равнище учебно заведение с групи за наложително предучилищно обучение за образуване на позитивни настройки към образованието и към пълноценното присъединяване на децата в просветителния развой.

Предвидени са и образования на над 3 500 педагогичен и непедагогически експерти (медиатори и обществени работници), които дават експертно-методическа помощ по дейностите за личностно развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР