Финалният краен срок за внасянето на е 2022 г. Това

...
Финалният краен срок за внасянето на е 2022 г. Това
Коментари Харесай

Томислав Дончев в парламента: Крайният срок за внасяне на Плана за възстановяване е 2022 г.

Финалният краен период за внасянето на е 2022 година Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.
По думите му за отсрочката е обявено преди няколко дни. държавното управление, като положителната вест за страната ни е, че значително страни от Европейският съюз към момента не са завършили работата по своите проекти за икономическо възобновяване от пандемията.
" Седемнадесет страни членки са на сходно състояние, което сме ние. Т.е. те имат зряла версия на проекта, който е в режим на координиране с Европейската комисия., които са внесли оферти по обособени съставни елементи, свързани с техните проекти. Четири страни членки са показали единствено конструкция на проекта ", сподели Дончев.
Той обясни, че българският проект ще бъде импортиран в Министерски съвет за разискване на следващия ден, 28 април.
Дончев посочи, че в случай че някой пожелае, може да се възползва от така наречен процедура по предварителна инспекция от страна на Европейска комисия на проекта. Затова проектът може да се внесе за предварителна инспекция. Тази предварителна инспекция е по 11 критерия.
Ще мине ли през Народното събрание?
В отговор на въпрос от депутата от " ИТН " Пламен Дaнаилов , вицепремиерът в оставка уточни, че пет от политическите сили са имали упоритости да трансформират проекта или да предложат нов.
 НСОРБ: Планът за възобновяване да бъде импортиран до 30 април НСОРБ: Планът за възобновяване да бъде импортиран до 30 април
Кметовете от Националното съдружие на общините упорстват енергийно-ефективните ограничения в обществени и частни здания да останат във крайна...
" Казвам го без никакво политическо лукарство, не е честно да се изпрати в Брюксел без глоба на Народното събрание ", акцентира той и добави, че е доста мъчно проектът да се изпрати в Европейската комисия, а по-късно да се изиска да бъде върнат за доработка.
По думите му не е ясно дали, в случай че проектът бъде импортиран на по-късен стадий, ще се забавят заплащанията към България, тъй като към момента инструментът не е утвърден във всички страни от Европейски Съюз.
Депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров на собствен ред прикани да се подсигурява последователност сред отиващото си държавно управление на Бойко Борисов и идващия кабинет, без значение дали ще е постоянно или служебно.
В отговор на въпрос от социалиста Румен Гечев , вицепремиерът подчертава, че директни заплащания към бизнеса и семействата не са позволени, не могат да се построяват и нуклеарни централи със средствата. Дончев акцентира, че са заложени огромни средства за цифровизация на администрацията и това ще докара до нейното редуциране.
Колкото до упоменатата глоба на Народното събрание, Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че тематиката не би трябвало да се политизира и Планът за възобновяване .
 Дончев: В Плана за възобновяване няма асфалт Дончев: В Плана за възобновяване няма асфалт
Дебатът по Плана за възобновяване и резистентност се води от хора, които са го чели до 10 страница Това сподели вицепремиерът в оставка Том...
В имитация към Мария Капон от " Изправи се, мутри вън " Томислав Дончев разясни, че " в естествена политическа конюнктура " би почнал процедура по предварителна инспекция на проекта от страна на Европейската комисия още на следващия ден.
Според него това е и най-разумното, защото тази процедура, която продължава към 2-3 седмици, не е обвързваща и едвам след нея Планът може да бъде импортиран в Европейска комисия публично..
Впоследствие Румен Гечев заяви, че Българска социалистическа партия ще внесе предложение в Народното събрание, с което да задължи държавното управление публично да изпрати сегашната версия на проекта в Европейската комисия, а от " ИТН " настояха изпълнителната власт да си извърши отговорностите и да не ги трансферира към Народното събрание, като се желае глоба от Народното събрание. Същата позиция изрекоха и от " Изправи се, мутри вън ".
" Когато споделих, че не бих пристъпил към внасянето на проекта, множеството политически сили имаха оферти за промени и хрумвания за нов проект. Сега даже на база дебата в Бюджетна комисия, бих пристъпил към тази стъпка ", заключи Томислав Дончев.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР