Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“

...
Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2020: Пламен Цеков, председател на Борда на директорите на Scalefocus*

Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес водачи „ Мениджър на годината “ са изправени освен пред компликациите на Covid-19 рецесията. Тази година те одобриха и предизвикването на екипа на списание " Мениджър "  да трансформира церемония церемонията по връчването на премията във филм, включващ продължителни и изморителни фотоси на сложни терени, при непредсказуеми метеорологични условия.

Паралелно със снимачния развой, на страниците на списанието десетте финалисти дадоха отговор на значими въпроси за бизнеса и водачеството, готови от победителя в състезанието „ Мениджър на годината 2019 “ Светла Несторова,  главен изпълнителен шеф и ръководител на УС на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп ". 

" Мениджър Нюз " стартира поредица, в която публикува разговорите с всеки един от Топ мениджърите  на България за 2020 година, а на 29 ноември в ефира на bTV ще разберете кой от най-успешните български спортисти се изправи със своите два метра въпроси пред финалистите и какъв брой надалеч и високо съумяха да стигнат те с него. Зрителите ще видят и церемонията по връчването на статуетката от президента Румен Радев. Тази година тя бе извоювана от  Милена Драгийска, изпълнителен шеф на „ Lidl България “. 

Представянето на Златната десетка на Мениджър на годината 2020 приключваме с Пламен Цеков, съосновател и ръководител на Борда на шефовете на Scalefocus

Искаме да потвърдим на света, че и тук могат да се родят IT първенци

- Какво научихте от Covid-19 и по какъв начин ви промени?

- Научихме, че бързата акомодация е ключ освен към оцеляване, само че и към следващо развиване и напредък. Covid-19 форсира измененията в доста процеси в обществото и в бизнеса, което постанова ефикасни и бързи решения, в това число нов вид водачество. Научихме, че креативната работа в нашата промишленост може да се извършва отвред и не е нужно всички хора да са в офиса, както и че продуктивността не страда, в случай че имаш добра софтуерна основа, целево насочена просвета и мериш резултати, а не време. В същото време разбрахме, че хората имат екзистенциална потребност да поддържат човешки и непосредствен професионален контакт и ключът е в верния баланс.

- Какви са сюжетите за бъдещето на вашия бранш и по какъв начин ще се опитате да му повлияете?

- Хибридният метод на работа Working From Everywhere – композиция и баланс сред работа от у дома и отдалечено – отваря доста огромни вероятности в IT промишлеността. Вече е допустимо да работиш с гений от доста повече места. Това е огромна опция за районите в България да привлекат назад високообразовани хора, които в огромната си част сега са съсредоточени в София. Има и значително хора в чужбина, които биха желали да се върнат и да оказват помощ на българската стопанска система, участвайки в решаването на демографските проблеми. За да се случи, както би трябвало, има потребност от смяна и еволюция на законодателната рамка и стремително развиване на инфраструктурата в районите, в това число обществените услуги по места – лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, опростена и цифровизирана администрация. Това е една от главните цели на IT сектора и другите браншови асоциации, в които Scalefocus членува.

- На какви полезности се опирате като управител?

- Целеустременост – налагане на амбициозни и постижими цели, които да могат и да се надскачат при избрани условия.

Адаптивност – нищо не е постоянно и не е идеално и би трябвало да сме подготвени да променяме организацията, метода си на работа, мисленето и задачите си непрекъснато по отношение на събитията.

Търпение – не всичко се случва от първия път, от време на време дори не се случва. Има провали, от които можем да се учим. Но би трябвало самообладание и неизменност, за постигнането на дълготрайни цели.

- Как можем да предизвикаме смяна към положително в средата, в която живеем и работим?

- Като признаваме и демонстрираме положителния образец освен в работата, само че и в обществото. Имаме културата да осветяваме и признаваме нашите най-хубави чиновници по всевъзможни канали. Подкрепяме положителните образци и в обществото и участваме в дела, свързани с обучение, екология, развиване на млади гении. Не на последно място е персоналният образец – би трябвало всички да правим положителни каузи безкористно. Гордея се, че в условия на изключително състояние сътрудниците ми дадоха своя принос в услуга на обществото. Работиха стремително и непрекъснато и за по-малко от 3 седмици приложението Virusafe беше готово. Страната ни е измежду първите, въвели този високотехнологичен метод в осведомителната битка против Covid-19.

- Какво за вас са отлични резултати и по какъв начин мотивирате екипа си за тях?

- Като им задавам амбициозни цели и като откриваме дружно по какъв начин те биха могли да бъдат реализирани. В допълнение им демонстрирам по какъв начин тези цели са част от една по-голяма картина, която има и носи своята по-висша цел и идея. И също, че всички участваме в основаването на най-голямата българска IT компания, за която целим да бъде международно известна. И да потвърдим на света, че и тук могат да се родят IT първенци.

- Кой е най-дефицитният запас за вас и по какъв начин се справяте с недостига?

- Времето. То в никакъв случай не стига и в бизнеса търсим всевъзможни похвати да го „ победим “, да сме по-бързи – по отношение на конкуренцията, пазара, трендовете. Справям се, като натрапвам качествени хора в компанията, които независимо да вземат решение все по-големи задания. Делегирам огромна част от моите отговорности на хората под мен, като това е и непрекъснат развой за създаване и напредък на мениджърите и на структурата като цяло. Непрекъснатото увеличение на отговорностите, които идват естествено с растежа, е значимо. Същевременно е скъпо хората под мен да бъдат насърчавани да вършат същото с хората под тях.

* Пламен Цеков кандидатства в състезанието „ Мениджър на годината “ в ролята си на основен изпълнителен шеф на компанията. От октомври 2020 година този пост заема Иван Иванов, а Пламен Цеков остава съществена част от компанията, като ще заема поста ръководител на Борда на шефовете.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР