Финалът на Шампионска лига през 2022 г. ще се играе

...
Финалът на Шампионска лига през 2022 г. ще се играе
Коментари Харесай

Финалът на Шампионската лига се мести от Санкт Петербург в Париж

Финалът на Шампионска лига през 2022 година ще се играе в Париж, взеха решение от централата на УЕФА.

Финалът на най-престижното клубно съревнование в Европа трябваше да се играе в Санкт Петербург на 28 май, само че Русия беше лишена от семейството на мача след нахлуването в Украйна, предава BBC.

От европейската футболна асоциация потвърдиха, че мачът няма да се организира на Газпром Арена, а на Стад дьо Франс в Париж.

УЕФА изрази признателност и благодарност на френския президент Еманюел Макрон за персоналната му поддръжка и уговорката най-престижната игра на европейския клубен футбол да бъде преместена във Франция във времена на невиждана рецесия.

„ Заедно с френското държавно управление, УЕФА ще поддържа напълно напъните на голям брой заинтригувани страни за обезпечаване на сигурността на футболистите и техните фамилии в Украйна, които са изправени пред тежки човешки премеждия и опустошения ", се споделя още в изказването.

Това е трета поредна година, в която мястото на финала на Шампионската лига се мести изключително.

През 2020 година той беше трансфериран от Истанбул в Лисабон поради пандемията. Вместо това турският град трябваше да бъде хазаин на мача предходната година, само че още веднъж беше изместен в Португалия, този път в Порто, поради разпространяването на COVID-19 и наложените здравни ограничавания в Турция.

"Срамота е, че е взето такова решение. Санкт Петербург можеше да обезпечи всички удобни условия за провеждането на този футболен фестивал ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министърът на културата на Обединеното кралство Надин Дорис приветства решителните дейности на УЕФА.

„ На Русия не би трябвало да се разрешава да употребява спортни и културни събития на международната сцена, с цел да легитимира своята непредизвикана, преднамерена и ненужна офанзива против суверенна демократична страна “, съобщи Дорис.

На днешното си съвещание УЕФА разпореди на съветските и украинските клубове и национални тимове да играят домакинските си мачове надалеч от района. Спартак Москва е единственият съветски тим, останал в елиминационната фаза на европейските клубни шампионати този сезон. Той би трябвало да играе против немския Република България Лайпциг в осминафиналите на Лига Европа.

Спартак, дружно с останалите съветски и украински тимове, ще би трябвало да играе домакинските си мачове на неутрални терени до второ разпореждане.

В днешното изказване на УЕФА не се загатват взаимоотношенията на асоциацията с съветския държавен газов колос Газпром. Той е един от главните спонсори на УЕФА в дълготрайна договорка на стойност към 36 милиона евро. Компанията има и правата за името на стадиона в Санкт Петербург с потенциал от 68 000 души.

Газпром е и главен спонсор на немския клуб Шалке, който разгласи в четвъртък, че логото на компанията ще бъде отстранено от фланелките на клуба.

Алекс Филипс, който е някогашен изпълнителен шеф на УЕФА, а в този момент извършва ролята на самостоятелен консултант на ФИФА, съобщи, че УЕФА ще би трябвало "сериозно да преразгледа спонсорските си контракти ".

"Когато бях в УЕФА, ръководех отдела за сходство и написах серия от разпореждания, препоръчващи този тип връзки най-малкото да бъдат открити и контролирани “, разяснява Филипс пред BBC.

Русия и Украйна би трябвало да изиграят плейофните си мачове от Световното състезание по футбол през 2022 година през март, като ФИФА съобщи в четвъртък, че следи обстановката в района.

Русия би трябвало да бъде хазаин на Полша в Москва на 24 март, а Украйна ще пътува за Шотландия на същия ден.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР