Финалът на Избори 2023 беше белязан медиен скандал с часовников

...
Финалът на Избори 2023 беше белязан медиен скандал с часовников
Коментари Харесай

След грубите обиди Възраждане си извини на влогърката Флора Стратиева

Финалът на Избори 2023 беше белязан медиен скандал с часовников механизъм - спорът сред " Възраждане " и Флора Стратиева, влогър и създател на графа в утринния блок на Българска национална телевизия.

В последния ден от предизборната акция Стратиева е изпратена от националната телевизия, с цел да снима закриването на акцията на Костадин Костадинов. Срещата ѝ с електората на " Възраждане ", меко казано, не завършва добре.

Репортерката е изгонена персонално от ръководителя на партията, който декларира, че не била добре пристигнала на събитията на " Възраждане " и не я считал за журналистка.

Самата тя разказва грозни подиуми на вербална експанзия по отношение на нея от страна на участници в сбирката - думите, които никой от партията не е отрекъл до момента.

" Един от тях стана, уточни ме и изкрещя “Вън Доносническа България ”, останалите започнаха да ме освиркват, а тези, които бяха най-близко до мен започнаха да се обръщат към мен с разнообразни прилагателни, закани и квалификации като: “нахалница ”, “нищожество ”, “боклук замърсен ”, “вън отпадък ” “вън мърша ”, “Как не те е позор да си толкоз нагла? ”, “Махай се ”, “Как се гледаш в огледалото бе безличие? ” и други.

Стратиева категорично прецизира, че не се е стигнало до физическа експанзия, само че се е принудила да си тръгне, откакто " тълпата стартира да скандира " до-виж-да-не " и " вън боклука ".

Костадин Костадинов оповестил, че " неговият „ морал и хигиена “ изискват да не позволява недостойни хора и лъжци на събитията си ", както Стратиева предава думите му. Председателят на " Възраждане " се е обаждал и на началниците ѝ в Българска национална телевизия, с цел да се увери, че те са я пратили на събитието му.

Всичко това се случва на 31 март, петък. Въпреки че журналистката е атакувана персонално и жестоко, до момента в който извършва служебните си отговорности от името на Българска национална телевизия - малкия екран не загатна нито дума за грозния скандал.

Нито в същия ден, нито в събота.

Зрителите на публичната телевизия схванаха, че се е случило нещо неправилно, когато изборите към този момент бяха завършили в неделя вечер, а ръководителят на " Възраждане " и неговите съпартийци разясниха резултата от вота.

Водещият на " Панорама " Бойко Василев и репортерите на Българска национална телевизия на терен търсеха закъснели отговори от представителите на " Възраждане " на въпроса за какво са изгонили Флора. Естествено, не ги получиха.

Новината на нощта беше, че " Възраждане " се е трансформирала в трета политическа мощ в България, а не че 22-годишна журналистка от Българска национална телевизия е унижавана и обиждана в кулминационната точка на акцията.

Причината за мълчанието на Българска национална телевизия преди края на изборния ден - официално - е Изборният кодекс, който не разрешава партийна пропаганда в деня за размисъл.

От описа на Флора Стратиева въпреки всичко излиза наяве, че абсурдът се е случил в късния следобяд на петък, 31 март, когато управлението на малкия екран въпреки всичко е имало опция да реагира с публична позиция.

Но това не се случва. Позиция на генералния шеф или на ръководителите на новините в Българска национална телевизия няма и към понеделник следобяд.

Няма интервенция и на Съвета за електроннимедии, който би следвало да не проспива случаите на политически напън против публицисти на публичните медии. А и гоненето на публицисти от събития на " Възраждане " не е нещо ново - единствено преди 5 месеца същото се случи на конференция в Българска телеграфна агенция.

Флора Стратиева разгласява пояснение, в което сама обвързва неприемливото отношение на Костадинов към нея с съответен мотив - недоволството му от нейна обява във Фейсбук, иронизираща " Възраждане " за предлагането им за въвеждане на указател за " задграничните сътрудници ".

" Вече представлявате партия с близо 15% електорална поддръжка и дейностите ви имат отражение върху голяма част от българското общество. Оттук насетне ще ви се постанова да се срещате с всевъзможни публицисти. Вие имате цялостното право да им опонирате, да отвръщате със същия звук, само че да ги гоните от събитията, които те са там да отразяват в професионално качество, е просто неправилно ", декларира тя, като разяснява, че пострадала е медийната среда.

След всичко това - Костадин Костадинов взема решение да се " смили " към нея, още веднъж във Фейсбук. В коментар под постинга ѝ той написа, че приемал извиненията ѝ и че на собствен ред се извинява.

" Заблудил съм се в преценката си за вас - вие имате задоволително чест и героизъм, с цел да признаете грешката си, ето за какво не заслужавахте отношението ми в петък. Журналистите би трябвало да имат безпристрастност и обективност - нещо, което имах вяра, че при вас липсва. Оказа се, че не е по този начин, което може единствено да ме радва ", написа той на третия ден след абсурда.

Костадинов дава обещание, че отношението му към " пристрастните и субективни публицисти не се е трансформирало " и че " такива субекти на наши събития ще не престават да не бъдат допускани ". Но Флора към този момент е " добре пристигнала " на всички техни сбирки.

От целия скандал не стават ясни няколко съществени въпроса: Защо Българска национална телевизия реши да мълчи? Къде е лимитът на унижението, което публичната медия приема за " възможно ", с цел да не наруши тишината в деня за размисъл? Има ли и други случаи на неприемлив напън от страна на политици по отношение на чиновници на малкия екран?

Откога партийни водачи си разрешават да дават директиви на публицисти за това какво да разгласяват през профилите си в обществените мрежи? И нито един урок ли не е теоретичен в България от годините, в които се постановяваше полицията да влиза в студиото на " Референдум " поради Волен Сидеров?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР