Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който

...
Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който
Коментари Харесай

Зарков: Съдебните закони са ни абсолютно необходими, за да се отлепим от дъното

" Философията на законопроектите, тяхната съществена цел и методът, по който я реализират, остават същите, като тези, които бяхме внесли. Те не са артикул на импровизация. Те са артикул на бездънен размисъл и много дълга работа преди този момент и са съгласувани с необятен кръг институции в страната и отвън нея ". Това съобщи пред БНР служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той изясни, че и двата законопроекта са прегледани още един път, като са нанесени правно-технически и стилистични ремонти, преди да бъдат импортирани още веднъж.

" Конституционният спор самичък по себе си нито пречи, нито е с нещо заплашителен . Не е имало дълбока промяна и огромни промени, а тези са такива, за които да не са се поставяли въпроси от подобен темперамент. Когато те се одобряват, има Конституционен съд, който ги отсъжда. И за двата закона - доколкото доста хора приказват за противоконституционността на препоръчаните от нас промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, дано да кажем, че във връзка с самия механизъм за следствие на основния прокурор, предусещащ висш арбитър за несъмнено време да извършва функционалностите и да има статута на прокурор, с цел да извърши следствие и вероятно повдигне обвиняване - не може и няма нищо противоконституционно. Въпросите се слагат по скоро във връзка с метода на действие на Висш съдебен съвет, където ние сме се пробвали в границите на сегашната Конситуция да осъществим отдавнашни рекомендации на Съвета на Европа, съгласно които прокурорите не би трябвало да имат фактическа опция да бъде предпазен по какъвто и да е метод. Той ще мине през Конституционен съд най-вероятно. От друга страна огромният спор за конституционна смяна също би трябвало да бъде подложен навръх тази повърхност ", разяснява Крум Зарков.

Според него разумният метод на деяние е да се одобряват законите и да се върви напред.  Ако конституционният спор се състои, той още веднъж е съсредоточен върху метода, по който се конституира, избира и действа Висш съдебен съвет , сподели той. По думите му няма общо с механизма за следствие на основния прокурор, нито с органа, който ще проверява корупцията по високите етажи на властта:

" Въпросът не е или или, а до каква степен и по кое време. Приемането на тези закони с нищо не опонира на други по-амбициозни хрумвания.  Тези закони са ни безусловно нужни, с цел да се отлепим от дъното ".

Констатирането на политическа воля за смяната на тази тематика ще е сигурен знак, че националното посланичество има задоволителна мощ за нужните промени. По думите му  това ще отпуши процеса и във вътрешен и външен проект .

В предаването " Преди всички " министърът изясни закриването на спецправосъдието:

" С времето профилираните съдилища и прокуратури се трансфораха в такива, които вместо да разрушават проведената престъпност, влизаха в хрониките и политическите мнения с най-различни арести, от които не помня нещо да е произлязло.  Те се трансфораха в знак на това, което доста хора назовават корист с власт и то с най-мощната част на властта - репресивния уред.  Оттогава насам от прокуратурата непрестанно предявяват рекламация, че това е довело до някакъв срив за системата и пречи на преследването. При последните преброявания - в България работят повече от 1500 прокурора. Не мога да схвана с какво 20 профилирани щяха да създадат разликата, още повече че когато работиха, не съм останал с усещането, че взехме решение въпроса с корупцията по високите етажи на властта, а в противен случай ".

Той прикани който има мнения по избран законопроект, да ги показва в пленарна зала или в обществения спор. " Прокуратурата извършва, а не написа закона ", безапелационен бе Зарков и добави: " Тя не трябва и не може да търси извинения в анулацията на профилираната прокуратура, с цел да си свърши работата ".

" Понятието " превзета страна " е публицистичен изказ, който не отива в устата на тези, които държат Наказателния кодекс в ръцете си  и които в случай че имат такива данни или подозрения, имат надалеч по-ефективни способи да освободят " превзетата страна " в сравнение с да се оплакват по малкия екран ", разяснява той и добави:

" Ако някой е превзет от някого, това се потвърждава от прокуратурата ".

Според него с цел да има следствия по високите етажи на властта, се постанова да създадем още старания в реформирането на нашите структури. По думите му тези старания са в това  да създадем институция, която да се концентрира точно в следствието на високите етажи на властта и която да е в задоволителна степен отделена от тези високи етажи, тъй че не да не може да се въздейства .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР