Философът Конфуций е казал: Пожелавам ти да живееш в интересни

...
Философът Конфуций е казал: Пожелавам ти да живееш в интересни
Коментари Харесай

Нещата, които преди 10 години смятахме за абсурдни, а сега са нормални! Веганите, джендърите и още

Философът Конфуций е споделил: „ Пожелавам ти да живееш в забавни времена “. Е, що се отнася до нас, тази максима несъмнено се оказва вярна. На прага на 2022 година, ето кои са нещата, които през днешния ден считаме за естествени, а единствено преди десетилетие ни се костваха неуместни:

COVID-19

Разбира се, преди 10 години не предполагахме за съществуването на COVID-19, само че в случай че някой ни бе споделил да се изолираме у дома с месеци, щяхме да му се изсмеем. Локдаун, медицински маски, забрани за пътешестване в чужбина – всичко това звучеше по-скоро като сюжет на антиутопичен филм, в сравнение с като действителност. Днес можем единствено да си мечтаем за тези по-семпли времена, в които най-голямата ни паника беше ще свърши ли календарът на маите…

Виж още: " Фотошоп " излагациите на годината: Известните българки, които се оляха с обработените фотоси

Безжичните слушалки

Когато през 2016 от Apple пуснаха първите си безжични слушалки вид „ тапи “ – AirPods, светът беше заинтригуван: Защо, по дяволите, би ни трябвала сходна джаджа? Бързо се оказа обаче, че изобретението в действителност е потребно – изключително за тези от нас, които обичат да спортуват. Безжичните тапи сложиха завършек на досадните оплитащи се кабели, които ни се пречкаха до момента в който тичаме или вършим извършения във фитнеса. За благополучие, в днешно време такива слушалки оферират и голям брой други марки, множеството от които на налична цена.

via GIPHY

Веганството

През 2011 година вегетарианството (т.е. изключването на месо и риба от диетата) предизвикваше покачване на вежди и хвърляше роднините ни в смут. Десет години по-късно дори веганството (избягването на всевъзможни скотски продукти) към този момент е относително общоприето. Всъщност, даже тези от нас, които до наскоро смятаха кебапчето за съществена хранителна група, през днешния ден са склонни да изберат веджи алтернатива в името на здравето си и/ или околната среда. 

Джендърите

В Щатите и Западна Европа концепцията за „ джендърите “ (или другояче казано половата идентичност) по никакъв начин не е нова. Тук на Балканите обаче, до преди броени години царуваха типично патриархални разбирания по тематиката. За благополучие, през днешния ден ЛГБТ деятелите в България стават от ден на ден и все по-гласни, а това ни дава вяра за едно по-широко скроено общество… 

via GIPHY

Виж още: Небинарен Джеймс Бонд, бисексуален Супермен и още: Революциите в киното, които не се харесаха на мнозина

Cancel културата

Ако през 2011 година някой ни беше споделил, че известни персони като Дж. К. Роулинг ще изпаднат в недружелюбност и ще бъдат „ отритнати “ от почитателите си (в нейния случай – поради изявленията ѝ против транссексуалните хора), нямаше да му повярваме. През 2021 обаче е реалност: за положително или неприятно, интернет има силата да опустоши нечия кариера за броени минути.

Изображение: https://www.istockphoto.com/

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР