Филологическият факултет на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ организира международната научна

...
Филологическият факултет на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ организира международната научна
Коментари Харесай

Международна филологическа конференция в ПУ

Филологическият факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ провежда интернационалната научна конференция „ Андре Малро – публицист и борбен интелектуалец “, която ще се организира на 28 и 29 април 2022 година в Ректората на висшето учебно заведение. Официалното разкриване на форума е на 28 април 2022 година от 9.30 ч. в зала „ Компас “ на Ректората, ул. „ Цар Асен “ 24.

Конференцията се реализира под патронажа на Посолството на Франция/Френски институт в България и с поддръжката на интернационална асоциация „ Amitiés internationales André Malraux “ („ Приятели на Андре Малро “) и АМОПА (Асоциация на членовете на Ордена на френските Академични палми“ – България). Тя е част от събитията в България, включени в програмата на актуалното Френско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Участниците в събитието са от 10 разнообразни страни – Франция, Испания, Канада, Португалия, Мароко, Румъния, Молдова и други – одобрени откриватели на Андре Малро като проф. Питър Тейм, проф. Кристина Соле Кастелс, именити литературоведи като проф. Елена Сюпюр, проф. Ив Лаберж, проф. Румяна Станчева и други Конференцията се радва и на интереса на млади учени.

Целта на форума е да показа нови аспекти от концепциите на писателя, зародили в резултат на превратностите на ХХ в., и споделени посредством личния му опит. В тематичното ядро попадат присъщите за литературното творчество на Андре Малро хрумвания: свободата като идея, революциите, самотата на авантюриста, културният и публичният разговор сред Азия и Европа, войната, уроците на предишното (за страдание все по този начин ненаучени) и, несъмнено, отношението към изкуството. Гласът на Малро отеква ясно и през днешния ден: „ културата не се унаследява, тя се завоюва “. Заключението му: „ културата … това, което е трансформирало индивида в освен това от злополучна неточност на природата “ звучи настоящо и в нашето настояще, акцентират уредниците.

Научният комитет за осъществяване на конференцията включва Франсоа дьо Сен-Шерон (Сорбона, Париж, Франция), Кристина Соле Кастелс (Университет на Леида, Испания), Питър Тейм (независим откривател, Белфаст, Северна Ирландия), Жан-Рене Бурел (Екол нормал сюпериор, Лион, Франиця), Клео Протохристова (Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “, България), Румяна Станчева (Софийски университет „ Св. Климент Охридски, България), Амелия Личева (Софийски университет „ Св. Климент Охридски, България).

В учредителен комитет за подготовка на конференцията вземат участие Елена Гетова, Златороса Неделчева-Белафанте, Мая Тименова-Коен, Соня Александрова-Колева от Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР