Филмовите асоциации поискаха в отворено писмо спешна среща с управляващите

...
Филмовите асоциации поискаха в отворено писмо спешна среща с управляващите
Коментари Харесай

Филмовите асоциации искат спешни мерки след "нулева" 2021 г.

Филмовите асоциации желаеха в отворено писмо незабавна среща с ръководещите поради невижданата рецесия, в която по думите им се намира българското филмопроизводство от една година насам, в резултат на признатите ремонти в Закона за филмовата промишленост и в правилника за използването му както и неналичието на нов организационен устав на националния кино център.

Те се обръщат към министъра на културата като чакат градивен разговор сред ведомството, Народното събрание и филмовата колегия. Писмото е с копие до Тошко Йорданов като оглавяващ парламентарната комисия по просвета и до Любомир Каримански, ръководител на бюджетната комисия. То е изпратено и до ръководителя на националния кино център.

Обясняват, че цялата миналата година е нулева за тях поради неспособност да бъдат приложени в средата на годината новите схеми и неналичието на административен потенциал на организацията. Ако не се подхващат незабавни ограничения, рискуваме през 2022 година да продължи същия безпорядък, провокиран от новия закон, макар че с разпореждане на Министерския съвет в допълнение отпуснатите 18 млн. са трансферирани към бюджета за 2022 година, показват създателите на писмото.
Напомнят, че до тази " нулева " година се е стигнало откакто последният кабинет на Борисов внася през ноември 2020 година " по неотложност " и " на мрачно " новият план на закона за филмовата промишленост. Служебното държавно управление не трансформира нищо в обстановката, споделят асоциациите, като показват, че новият закон е цялостен с несъгласия и искрено незаконни формулировки, което е спряло процеса по произвеждане на филми.
Не са подписани договорите за финансиране на към този момент утвърдени за произвеждане планове, за осъществяване на фестивали, промоция и разпространяване на филми. Усвоени са едвам 3.9 млн. лева, а върнати на бюджета са над 11.3 млн. лева
Извън тази информация обаче остават орисите на над хиляда сътрудници, които останаха без работа, на десетки продуцентски компании, които нямаха опция да осъществят своите планове, други, които изтеглиха заеми и задлъжняха, в старанието си да изпълнят своите задължения към европейските си копродуценти, се показва в писмото. " Това, в композиция с КОВИД рецесията и неналичието на финансови принадлежности в бранша за подкрепяне на засегнатите, основава извънредно напрежение в професионалните среди, което, в случай че продължи, може да докара до съществено разтърсване в културния бранш на страната ни ", пишат филмовите асоциации.
Посочват, че Агенция " Национален кино център " е пред административен колапс, а недомисленият закон поражда непрестанен безпорядък.

На желаната незабавна среща оферират да се обсъдят съответни ограничения за излизане от това състояние, което слага под риск действието и оцеляването на кино промишленост и на българското кино в подтекста на пандемия и икономическа рецесия.

Те желаят да предложат приемането на съответен организационен устав на организацията, заделянето на запас за кино произвеждане, запас за построяването на система за ръководство на планове, изработването на кратковременен проект за деяние.
След множеството разочарования през миналите две години, след декларираните планове и цели от новото ни държавно управление, в нас още веднъж се заражда вяра, че смяна фактически ще има, че ще има бистрота и разговор, че ще се търси експертизата на гилдията, че дружно ще вървим към основаването на една естествена страна, в която решенията на властта ще са виновни и способени, с вероятност за дълготрайно развиване на българското кино, като неотменима част от българската просвета, пишат асоциациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР