Филмът Танцът на пингвините е художествено-документален прочит на Антарктида от

...
Филмът Танцът на пингвините е художествено-документален прочит на Антарктида от
Коментари Харесай

Теодосий Спасов разказва в документален филм за преживяванията си на Антарктида

Филмът " Танцът на пингвините " е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде оповестена световна ковид пандемия, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята, и се завръща оттова безусловно дни преди светът да бъде затворен.

Какво претърпява Теодосий Спасов на Антарктида, по какъв начин съумява там да сътвори своя финален музикален албум дружно с китариста Християн Цвятков, и какво съставлява животът на Ледения континент през погледа на един създател, ще забележим в лентата " Танцът на пингвините ".



Режисьор на кино лентата е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, притежател на премията " Златна роза " за 2020 година в категорията операторско майсторство. Идеята той да бъде сниман е на неговия продуцент - проф. Христо Пимпирев, академик и полярен откривател, началник на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида.

Филмът се посвещава на проф. доктор Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна поддръжка на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции. " Благодарение на помощта на проф. Цоцорков антарктическата ни база мина в 21 век " - споделя Христо Пимпирев.

Премиерата на кино лентата " Танцът на пингвините " ще бъде двойна - в Панагюрище, кино " Модерен спектакъл ", на 16 октомври от 19 ч. и в София, кино " Влайкова ", на 20 октомври от 20 ч.

" Един ден получих изнендващо позвъняване от човек, който към момента не познавах. Професор Пимпирев - лидерът на българските полярници " - споделя Теодосий Спасов. " И няколко месеца по-късно поех на най-далечното странствуване, което в миналото съм правил. "

" Танцът на пингвините " наблюдава едномесечното пътешестване, което постоянно се оказва по-дълго от самия престой на Антарктида. Заедно, на най-студеното място на Земята, Теодосий Спасов и Християн Цвятков основават 12 пиеси за дудук и китара, които се трансформират и в първия музикален албум от Ледения континент.

Там, където под снега от време на време се крият дълбоки ледени цепнатини, отприщват се реки от топенето на ледниците, срутват се ледени блокове, извиват се неочаквани стихии... Каква аудитория са пингвините? " След всяко парче чуваме единствено тихи възгласи " - майтапи се маестро Спасов.



" Танцът на пингвините " ще придвижи феновете на място, което не принадлежи на хората. От испанския полярен транспортен съд " Есперидес " до престоя на българската експедиция в китайската полярна база и концерта на мелодичния дудук и хармоничната китара в испанската - филмът е хубав роман за същинската връзка сред хората. За фантазиите и това по какъв начин те се сбъдват благодарение на другар. За това по какъв начин оцеляваш благодарение на чужд. И по какъв начин продължаваш напред, макар вятъра.

Лентата ще покаже и любопитни забележителности в Българската полярна база на о-в Ливингстън, Антарктида - фургонът, в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Днес той е включен в листата на историческите и културни забележителности на Ледения континент, само че към момента пази загатна за времена на огромен възторг и храброст в условия на живот, " вероятни единствено за юнаци ".

Художествено-документалният филм " Танцът на пингвините " ще покаже епизод от живота на континента Антарктида - подобен, какъвто е той през днешния ден за полярните откриватели и пътешествениците-авантюристи. Сурова, само че ослепително красива природа. Оглушителен звук от падащи ледени блокове, само че спокоен и мирен живот на морската фауна.

На Антарктида постоянно има дни, в които просто не излизаш. Навън и от себе си.

Филмът " Танцът на пингвините " се осъществя от Българския антарктически институт с финансовата поддръжка на фондация " Лъчезар Цоцорков "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР