Филмът Среща в Банат от поредицата В кадър ни запознава

...
Филмът Среща в Банат от поредицата В кадър ни запознава
Коментари Харесай

Тази вечер В кадър: Гледайте филма Среща в Банат

Филмът " Среща в Банат " от поредицата " В кадър " ни среща с наследниците на банатските българи, които живеят в селата Винга, Стар Бешенов и град Тимишоара, Румъния, с техните обичаи и традиции, съхранени през столетията. Повод за срещата в Банат на екипа и банатската общественост са прожекциите на филми на РТВЦ- Русе, които са снимани преди десетилетие по същите тези места. Сега фенове са порасналите участници в кинолентите и техните фамилии.

В " Среща в Банат " документалният роман ни придвижва в региона на Трансилвания, Румъния и ни среща с духовните представители на банатските българи-свещениците от римокатолическата черква, съхранили тяхната религия при бягството на предците им след разгрома на Чипровското въстание. В повествованието вземат участие още преподаватели, общественици, учители от българското учебно заведение в Стар Бешенов, публицисти, които издават вестника на банатските българи в Тимишоара.

Екипът на кино лентата се среща с всеки един от тях и в границите на броени дни надниква в тяхното всекидневие, в метода, по който българската общественост на така наречен павликяни - както те самите се назовават – се веселят и съхраняват българските национални песни и традиции.

Филмът " Среща в Банат " е част от линията на публичната телевизия да ни среща с живота на българските общности зад граница, с техните тежнения и наслади. Той е съзнателен блян за създаване на мост сред нас българите, които живеят върху географската територия на страната и българската диаспора в Румъния, запазила народността и вярата, само че не трансформирала езика и любовта към Родината.

Автор и режисьор на кино лентата е Калчо Петков, оператори са Пиц Даниел и Деян Маринов, изпълнителен продуцент - Весела Смилец, редактор - Виолета Никифорова, звукорежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, видеотехник - Радослав Киров, уредник - Светлана Петрова, монтажът е дело на инж. Павлина Иванова.

Гледайте кино лентата " Среща в Банат " на 2 юни, от 22:00 часа в рубриката " В кадър " по Българска национална телевизия 1.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР