Филмът Смутни времена“ е вдъхновен от романа на Вера Мутафчиева

...
Филмът Смутни времена“ е вдъхновен от романа на Вера Мутафчиева
Коментари Харесай

Филмът Смутни времена разказва историята на нападнато от кърджалии българско село

Филмът " Смутни времена “ е въодушевен от романа на Вера Мутафчиева " Летопис на смутното време “. Хората споделят, че не са виждали филм, който толкоз детайлно да показва този интервал. Това сподели Тодор Тодоров от Сдружение " Хайдути “ в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.  

Филмът е късометражен и пресъздава времето в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век, когато кърджалийските орди тероризират мирното българско население. Работата по кино лентата е съветвана с уредника в Националната библиотека " Иван Вазов “ в Пловдив Петко Георгиев, добави Тодор Тодоров.  

Филмът споделя историята на нападнато от кърджалии село. " Кърджалиите са някогашни бойци в Османската войска. През този интервал Османската империя е претърпяла доста огромна рецесия в резултат на огромните войни, които води. Има интервал, в който се затруднява и с заплащанията на заплатите на бойците и по този начин някой корпус взема решение да се отдели – дезертират, заграждат си една територия и стартират да грабят там. Това са били хора, тренирани и обучавани във военно дело “, описа той. 

Тодор Тодоров съобщи, че филмът е основан с просветителна цел. " Основната цел на Сдружение " Хайдути “ е да даваме уроци по родолюбие в учебните заведения и да срещаме децата с интервала на османската власт. Всички знаят за Левски и за Ботев, само че доста малко хора знаят за хайдути като Стоян челник, Ангел челник. Ние описваме на децата за тези герои, демонстрираме им по какъв начин са били облечени, с какво са били въоръжени, по какъв начин са живеели. Лека-полека се зароди концепцията да създадем документален учебен филм за този интервал “, изясни Тодор Тодоров.  

Тодор Тодоров описа и за провеждания за трета година събор " Ангел челник “ край Асеновград с поддръжката на игумена на Араповския манастир. Той показва обичайни български занаяти, обичайни български храни, хора, пехливански битки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР