Филмът на Виктор Божинов Бягство“ няма да участва в надпреварата

...
Филмът на Виктор Божинов Бягство“ няма да участва в надпреварата
Коментари Харесай

Конфликт на интереси бележи избора на българската номинация за Оскар

Филмът на Виктор Божинов " Бягство “ няма да взе участие в конкуренцията за установяване на българската номинация за премия " Оскар " за чуждоезичен филм. Това оповестиха самият режисьор и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

" След завършилата процедура за установяване на филмите и членовете на селекционната комисия за избор на българското предложение за премиите " Оскар “, се усещаме длъжни да създадем следното изказване:

Филмова продукция " Бягство " е сложена в обстановка да се откаже от този конкурс, заради зародил спор на ползи. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което слага под въпрос коректността на процедурата.

Не бихме желали да разясняваме метода и претекстовете за избор на този състав на комисията. Намираме, че предпоставките за следващите разногласия и междуособици в гилдията още веднъж са налице и не желаеме да участваме в съревнование, в което спечелилият е прочут авансово.

Още повече изборът на българското предложение по закон би трябвало да бъде направено от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Успех на всички участници! “ – написа Виктор Божинов в обществените мрежи.

В петък бе оповестено, че номинираната за " Оскар " актриса Мария Бакалова ще е ръководител на комисията, определяща българското предложение за " Оскар " 2023. Имената на останалите членове на журито можете да видите тук.

Кандидати за българско предложение за премия " Оскар " за чуждоезичен филм са (по азбучен ред): 

1. " Борсови играчи “, реж. Георги Костов

2. " Бягство “, реж. Виктор Божинов

" Бягство “ - филм за смяната, наивността и опълчването против агресорите

3. " В сърцето на машината “, реж. Мартин Макариев

" В Сърцето на Машината " е въодушевен от действителни събития, случили се у нас в края на 70-те (ВИДЕО)

4. " Майка “, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия

5. " Меко казано “, реж. Анри Кулев, анимация

6. " Петя на моята Петя “, реж. Александър Косев

 

" Петя на моята Петя " завоюва премията на публиката от фестивала Франкофилм 2022 в Рим

7. " Рибена кост “, реж. Драго Шолев, България/Румъния

8. " Шекспир като улично куче “, реж. Валери Йорданов

9. " φ 1.618 “, реж Теодор Ушев, България/Канада

Изборът на българската номинация за " Оскар " за чуждоезичен филм постоянно става мотив за напрежение. Миналата година филмът с присъединяване на Мария Бакалова " Жените в действителност плачат " бе подценен и номинацията получи " Страх " на Ивайло Христов. Тогавашният член на журито Теодор Ушев разгласи, че българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни правила и престижи.

Досега единствено един път наш филм е попадал в така наречен " къс лист " от 9 заглавия на американската Академия за кино изкуство – " Светът е огромен и избавление дебне отвред " на Стефан Командарев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР