Филмът Истанбул червен на режисьора Ферзан Йозпетек, създаден по мотиви

...
Филмът Истанбул червен на режисьора Ферзан Йозпетек, създаден по мотиви
Коментари Харесай

Истанбул червен спечели наградата CIneLibri за най-добра адаптация по книга

Филмът " Истанбул червен " на режисьора Ферзан Йозпетек, основан по претекстове от личния му едноименен разказ, завоюва премията CineLibri за " най-хубав филм по книга ". Това оповестяват уредниците и напомнят, че за първи път има конкурсна стратегия на кино-литературния фестивал CineLibri.

 © Кадър от "Истанбул червен "
Отличието е присъдено поради истинския режисьорски и кинематографичен метод към тематиката за пътуването към себе си и копнежа за смяна, пречупени през загатна за едно идилично минало.

Филмът е самобитно продължение на книгата, само че остава правилен на духа и атмосферата на текста, съгласно интернационалното жури в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков. То е избрало кино лентата измежду осем брилянтни екранизации от тази и предходната година.

Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, само че от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга " Истанбул червен " се крие доста от неговата персонална история, а на корицата ѝ можем да забележим фотография на майка му. Във филмовата акомодация вземат участие известните артисти от турски генезис Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр.

За основаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одушевен и участва във кино лентата с цялата си носталгична хубост като илюстрация на настроението на героите.

Днес в България дойде различен от специфичните посетители на CineLibri - израелският публицист Давид Гросман. Настоящият притежател на интернационалната премия " Ман Букър " следва да се срещне на следващия ден с президента Румен Радев.

На 18 октомври в литературния клуб " Перото " създателят ще беседва с български читатели, осведомят от екипа и припомнят, че фестивалът продължава до 22 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР