Филмът Формата на водата е големият победител на 90-та церемония

...
Филмът Формата на водата е големият победител на 90-та церемония
Коментари Харесай

Блясък, стил, грация и изненади на 90-та церемония на най-престижните кино награди! Ето кой си тръгна със статуетка от Оскарите

Филмът „ Формата на водата ” е огромният победител на 90-та гала на най-престижните кино награди, печелейки категорията за най-хубав филм.

Филмът завоюва още една от най-важните награди – за постановка , на мекасиканецът Гиермо Дел Торо.


„ Посвещавам премията си на всички тези млади създатели, които ни демонстрират по какъв начин се вършат филми... “, съобщи режисьорът на сантименталната фантастика Гиермо дел Торо и прикани всички да употребяват въображението си като врата. Това бе 4-ия " Оскар ", с който истинската любовна история се окичи от общо 13-те номинации.

Соченият за любимец „ Три билборда отвън града” пък победи в други две от най-важните категории – за най-хубава актриса в основната роля на Франсис МакДорманд, както и за мъжка поддържаща роля, която отиде при Сам Рокуел, изиграл екстравагантен служител на реда в същия филм.

Наградата за най-хубав артист пък взе Гари Олдман и превъплащението му в Чърчил в лентата „ Най-мрачният час”. Най-добра второстепенна актриса пък стана Алисън Джани във кино лентата " Аз, Тоня ".

Легендарният артист Гари Олдман получи първия си " Оскар " в кариерата с помощта на превъзходното си преобразяване в английския министър-председател Уинсън Чърчил във кино лентата " Най-мрачният час ". Той взе наградата за най-хубав артист. Това е следващото отличие, което холивудската легенда сграбчва след SAG, " Златен глобус ", БАФТА, AACTA и доста други.


В една от най-оспорваните категории на тазгодишните награди " Оскар ", за " Най-добра актриса в основна роля " победител стана Франсис МакДорманд. Тя съумя да надвие даже Мерил Стрийп и Марго Роби, само че въпреки всичко триумфът й беше предстоящ поради изключителната й игра в трилъра на Макдона " Три билборда отвън града ". Тя изнесе и една от най-вдъхновяващите речи на вечерта.

Сам Рокуел завоюва справедливо наградата за " Най-добър артист в поддържаща роля " за играта му в " Три билборда отвън града ". Той бе връчен от миналогодишната победителка в категорията " Най-добра актриса в поддържаща роля " - Вайола Дейвис. Там той извърши ролята на служителя на реда Джейсън Диксън, който първоначално е кавгаджия, прибягващ до закани, само че по-късно осъзнава, че би трябвало да се промени и да стане по-човечен и съчувствен, да стартира да обича хората, да не помни за ненавистта, да се научи да прости.



Алисън Джани завоюва дълго чакания си " Оскар " за " Най-добра актриса в поддържаща роля " за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя извърши ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, мъчително амбициозна и тормозеща щерка си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във кино лентата, само че същинската Тоня, споделя, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално.

Лентата " Икар " за допинга измежду съветските спортисти беше удостоена с премията " Оскар " в категорията " Най-добър пълнометражен документален филм ". Режисьор на кино лентата е британецът Брайън Фогел, а основно настоящото лице - някогашният началник на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я управлява до ноември 2015 година, преди да стане помощник на комисията към Международната антидопингова организация. Останалите кандидати в категорията бяха " Абакус " на Стив Джеймс за имигрантите от Китай, " Лица, места " на Агнес Варда за френските околности, " Последните хора в Алепо " на Феруз Фаяд за " белите каски " в Сирия, както и " Стронг айлънд " на режисьора Янса Форда за убийството на тъмнокож мъж и последвалия правосъден развой.

Продукцията " Фантастична жена " от Чили на Себастиан Лелио завоюва " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм. Лентата споделя за младата сервитьорка Марина, стремяща се да стане певица, която е транссексуална и която би трябвало да потвърждава на фамилията на умрелия си другар Октавио, че е добра жена, а не използвачка и покварена. Продукцията завоюва предходната година на Берлинале премия за най-хубав сюжет. Това е първа победа на филм от Чили на премиите на Академията.

Сценаристът Джеймс Айвъри сграбчи " Оскар " за " Най-добър приспособен сюжет " за сантименталната драма " Призови ме с твоето име ", разкриваща историята за първата обич на едно младо момче към по-зрял мъж.

Междувременно видяхме и първата огромна изненада на вечерта при присъждането на оценките. Хорърът " Бягай " съумя да завоюва премията за " Най-добър автентичен сюжет " под носа на най-големите любимци в категорията - " Три билборда отвън града " и " Формата на водата "

Филмът " Тайната на Коко " завоюва премията Оскар за най-хубав пълнометражен анимационен филм . Филмът споделя историята на Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива секрети за своите прабаба и прародител. Продукцията е комбинация от авантюристичен филм, съчетаващ детайлите на мексиканските филми и на обичаите и вярванията, свързани с Деня на мъртвите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР