Филипинските власти днес евакуираха стотици хора, затвориха училища и служби

...
Филипинските власти днес евакуираха стотици хора, затвориха училища и служби
Коментари Харесай

Филипините се подготвят за възможни наводнения и свлачища заради тайфуна Мауар

Филипинските управляващи през днешния ден изтеглиха стотици хора, затвориха учебни заведения и служби и постановиха възбрана за корабоплаване поради тайфуна Мауар, който се доближава към северните филипински провинции, съобщи Асошиейтед прес. 

Очакваше се бурята (която на Филипините назовават Бети) да не стигне до сушата в планинския регион. Метеоролози обаче предизвестиха, че през идващите два дни тайфунът евентуално ще забави придвижването си край най-северната провинция Батанес, като може да провокира рискови приливни талази, неочаквани наводнения и свлачища. 

Миналата седмица Мауар мина през остров Гуам и се трансформира в най-мощния ураган, връхлитал тихоокеанската американска територия от повече от две десетилетия. Бурните ветрове прекатурнаха коли, отнесоха покриви, прекратено беше и електроснабдяване. Докато се насочваше към Филипините, тайфунът последователно отслабна.

" Тези тайфуни, трусове и естествени бедствия са част от живота ни. Не можем да си позволим да не се подготвим, тъй като това евентуално би означавало загуба на човешки живот и огромни вреди ", съобщи заместник-губернаторът на Батанес Игнасио Вила.

Представители на службите за справяне с бедствия обявиха, че военни елементи, полиция, пожарникари и доброволчески групи са в подготвеност за вероятно търсене и избавяне на потърпевши в северните провинции, а за евакуираните са готови над един милион пакета с храна. 

Преустановени са образователните занятия и работата на служби и офиси в множеството елементи на Кагаян и Батанес. Изключение вършат чиновниците, свързани с подготовката за бедствия. Снощи бяха регистрирани епизодични проливни дъждове и стремителен вятър.

Полетите са анулирани, а на риболовните и пътническите кораби е неразрешено да плават във водите на провинциите, за които е издадено предизвестие за стихия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР