Филип Виденов, който наскоро зае поста изпълнителен директор на Българската

...
Филип Виденов, който наскоро зае поста изпълнителен директор на Българската
Коментари Харесай

Филип Виденов: Везенков е много високо ниво и може да играе навсякъде, дори и в НБА

Филип Виденов, който неотдавна зае поста изпълнителен шеф на Българската федерация по баскетбол, гостува в предаването „ Код Спорт “ по RING. Той е единственият българин играл в колоса Реал Мадрид. Зад граница е играл още в университетския тим на Кентъки в Съединени американски щати, Хърватия, Франция, Турция, Италия, Полша, Русия и Иран. С националния тим е взел участие на три европейски шампионати.

- Наскоро в изявление за „ Код Спорт “ легендата Атанас Голомеев даде образец, че „ заплата на баскетболиста на Барселона Никола Миротич е 400 000 евро на месец “. Как наподобява тази цифра на фона на бюджета на нашата федерация?
- Припокриват се почти, нещо сходно. Това е ясно, нито сме Испания, нито сме Барселона. Държавата ни напоследък малко или доста е абдикирала от спорта, най-малко по този начин наподобява. Не е някакъв приоритет, дори в множеството от политическите стратегии, които излязоха към изборите, думата „ спорт “ съвсем не се загатва. Ясно е, че би трябвало финансиране и то в допълнение финансиране отвън това, което идва от министерството. Там ще бъде основният фокус най-вероятно, тъй като всичко е отлично, само че без пари колкото и надарени деца да имаме няма по какъв начин да се получи. Трябва да се влага в образованието на треньорите, които да са задоволително отворени към цялото това нещо и да са обезпечени, доколкото се може, да се занимават по верния метод.

- Спомена, че страната е абдикирала от спорта. Защо тя гледа на него като на непознато дете, като нещо излишно? Изключвам, несъмнено, ПР акциите на обособени спортни министри, които когато видят камери, гледат да не ги изтърван. 
- Не мога да кажа, тъй като както и в политиката всичко е от ден до пладне, от през днешния ден за на следващия ден. Даже не съм сигурен дали програмата „ Спорт “, която е заложена първоначално, дали изобщо някой я гледа, дали има упоритостта да се следва до дъно. Да се развие и примерно след 6-7 години да имаме някакъв резултат. Не съм сигурен, че това се прави. А би трябвало да се прави. Също огромен проблем е, че всеобщо като народ спортната просвета към този момент е станала на доста, доста ниско равнище. Много от децата, даже и при по-големите, не знаят разпоредбите на спортовете, които постоянно са били част от живота в България – футбол, волейбол, баскетбол.

- На Eвропейското състезание разполагахме с двама супербаскетболисти – Алекс Везенков и Дий Бост. Какъв е коментарът ти за двете звезди на отбора ни? 
- За Везенков на мен към този момент ми е ясно. Той стана извънредно добър баскетболист. Нищо ненужно няма в играта му към този момент. Много високо равнище и може да играе на всички места, даже и в НБА. Не мисля, че ще му е проблем. Просто толкоз доста е напреднал. Дий Бост не беше в топ кондиция. Изигра два мача, единият, от които беше необикновен. Според мен не беше в много добра форма, само че в случай че можеше да изиграе по този начин всичките мачове, сигурно щяхме да продължим. Те двамата носеха най-вече товара, само че се не помнят другите играчи, които си извършиха ролята сносно. Напоследък в България се приказва единствено за тях двамата, а другите остават в сянка. А в един тим не е желателно това да се случва. Евролига играчи са и двамата. Различно равнище, друго отношение. Просто нямаше чак такова напрежение. Дий Бост е доста добър състезател. Не мисля, че това му беше най-хубавото показване, като изключим два мача, само че огромен жест от негова страна, че 6-7 години играе за България. Чужденец да играе толкоз за друга страна – би трябвало единствено да му се благодари.

- Този уикенд започва шампионата при мъжете. Ще има ли конкуренция и какъв брой тима ще се борят за купата? 
- Според мен ще има конкуренция. Що-годе са равностойни първите три-четири тима, в този момент и ЦСКА като нов тим тази година с Росен Барчовски. Разбира се, Балкан, Рилски състезател, ЦСКА, от Левски постоянно може да има някаква изненада, взеха и те чужденци, Пловдив са забавни, Плевен не би трябвало да се подценява, Бургас също, да не забравим някой… Интересни тимове и мисля, че може да стане прекрасен баскетбол. Надявам се да са еднообразно положителни, а не еднообразно слаби. По принцип ще бъде забавно.

- Какво е твоето мнение за чужденците, които играят в тимовете ни? Колко са нужни те за развиването на българския баскетбол? 
- Първо, тук сме привикнали да се кланяме на чужденците, все едно, че е пристигнал не знам кой. Но в случай че си президент на тим, притежател на тим, треньор на професионален тим, несъмнено, че ще искаш да побеждаваш. Ако искаш да побеждаваш, ще искаш да вземеш най-хубавото. В България няма чак толкоз български играчи, които да са на топ равнище. За страдание, по този начин се получава. Три тима ще си ги разделят. Всичко останало би трябвало да е от чужбина, тъй като доста от треньорите се опасяват да дадат късмет на младите играчи, да изтърпят грешките им, тъй като и върху тях има напрежение. В същото време пък младите състезатели би трябвало да натрупат игрово време във Втората лига, където не постоянно е хубаво равнището, а в това време да се тренира с мъжете, както би трябвало. Един комплициран развой, само че в чужбина го има на всички места. Повечето професионални тимове търсят чужденци, което е напълно обикновено. Затова тук би трябвало да почне да се работи с нашите деца на безусловно топ професионално равнище от най-малка възраст. Да се научат на верните неща и след време всичко ще си пристигна на мястото.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР