Филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян

...
Филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян
Коментари Харесай

1945 безработни са преминали през Българо-германският център за професионално обучение в Смолян

Филиалът на Българо-германския център за професионално образование (БГЦПО) в Смолян е обучил 1945 безработни в интервала от 2011 година досега. Най-голяма част от тях са изкарали курсове за готвач, козметик, маникюрист, планински лидер, коафьор, текстообработване, което им дава късмет да се осъществят на пазара на труда. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на взаимен брифинг с кмета на община Смолян Николай Мелемов и шефът на БГЦПО Любов Попова по време на днешното си посещаване в града.

Българо-германският център за професионално образование е държавно дружество към Министерството на труда и обществената политика, което има клонове в Смолян, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Царево. За интервала от 2011 година до юни 2019 година в петте поделения в разнообразни специалности са подготвени общо 18 730 безработни.

Съобразно търсенето на пазара на труда сега клонът в Смолян предлага предпочитано образования от трета квалификационна степен като това за компютърна графика и дизайн. В момента филиалът организира и курсове за планински водачи, маникюристи и козметици. Около 80% от приключилите ги по-късно намират добра реализация, сподели министър Петков. Всички курсове са безвъзмездни. Те са в границите на Националния проект за деяние по заетостта и се финансират от бюджета на Министерството на труда и обществената политика.

В изявлението си той акцентира, че в идващите месеци следва да се приложи в цялост Законът за персоналната помощ и да се обезпечат персонални асистенти на хората, които се включат в механизма „ Лична помощ “.

Министър Петков уточни, че на 13 август изтича срокът, до който работодатели могат да подават планове за пригаждане на работни места за хора с увреждания. За всяко работно място те могат да получат до 10 000 лева Скоро ще започва и стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност, добави той. По нея ще могат да аплайват притежатели на жилища с трайни увреждания и етажна благосъстоятелност, в която има притежатели с увреждания. Максималната стойност на един план е до 100 000 лева

По-рано денем министър Петков се срещна с кмета на община Смолян Николай Мелемов, шефът на локалната районна дирекция „ Социално подкрепяне “ Петя Пампорова и шефът на териториалното отделение на Националния застрахователен институт Валентин Гаджев. По време на диалога беше разискван процесът на подаване на заявки за самостоятелна оценка на потребностите на хора с увреждания и включването им в механизма персонална помощ. Акцент в диалога беше осъществяването на плановете от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и Националния проект за деяние за заетостта, както и развиването на обществените услуги в района.

В Смолян министър Петков посети Център за настаняване от фамилен вид за деца и Общностен център за даване на интегрирани услуги за деца до 7 години, където беседва с майки на деца с увреждания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР