Филантропията е любимото занимание на богатите през свободното им време.

...
Филантропията е любимото занимание на богатите през свободното им време.
Коментари Харесай

Πo-мaлĸo oт 1% oт дapeниятa нa милиapдepитe ca зa бeздoмни. Зa ĸaĸви ĸayзи тe дaвaт пapитe cи?

Филантропията е обичаното занятие на богатите през свободното им време. Най-заможните хора в света обаче не подаряват поравно за всевъзможни дела.

Те избират благотворителните си каузи съгласно редица фактори. Някои от тях постоянно избира такива дела, които ще привлекат най-вече обществено внимание.

Business Insider подрежда десетте дела, за които най-често милиардерите дават парите си съгласно данни на уеб страницата Wealth-X.

Жилище и заслон

Основателят на Amazon Джеф Безос е един от единствено 0,1% от богаташите, които вършат дарения, с цел да се намерят или изградят домове на бездомните. Преди известно време фондът на Безос The Bezos Day One Fund e заречен 2 милиарда $ на организации, които се пробват да намерят решение за бездомните фамилии.

Хранителни артикули

И за тях ултра богатите дават 0,1%. Един от тях е вложителят Дейвид Тепър. Той се е концентрирал върху това да подкрепя организации, набавящи храна на гладните. Той е провел дарителска акция за хранителната банка в Ню Джърси и е заречен 2 милиона $.

Обществени каузи

Бившият управител на хедж фонд Джодж Сорос е измежду 12,4% от милиардерите, които дават средствата си за подкрепяне на публични каузи. Неговата нестопанска организация Open Society цели да поддържа планове в региона на човешките права, наказателното правораздаване, публицистиката и други области.

Религиозни организации

12,4 % от богатите вършат дарения за религиозни организации, само че надали някой може да надмине основния изпълнителен шеф на веригата за домашни използва Дейвид Грийн. Той е дарявал както пари, по този начин и парцели на няколко християнски колежа, в това число Университета Либърти, Библейския лицей в Сион и Университета Орал Робъртс.

Развитие на децата и младежта

Предишният основен изпълнителен шеф на Microsoft Стив Болмър е измежду 31,9% от милиардерите, които финансират стратегии за развиването на младежта. Неговата организация Ballmar Group е концентрирала вниманието си да усъвършенства икономическата подвижност измежду децата и фамилиите в Съединени американски щати, които за на прага на бедността.

Околната среда и животните

Опазването на околната среда е четвъртата най-популярна идея измежду милиардерите, като 32,6% от тях я поддържат. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск анонимно е дарил 6 милиона $ на организацията за отбрана на природата в Щатите Sierra Club, като не е желал президентът на организацията да оповестява приноса му.

Здраве и медицина

57,4% от супер богатите са създали дарения за здравния бранш. Главният изпълнителен шеф на Salesforce Марк Бениоф е дарил 100 милиона на Калифорнийския университет в Сан Франциско през 2010 година, с цел да се построи детска болница, която носи неговото име.

Изкуство и просвета

В тази област броят на донорите възлиза на 57,6%. Семейство Саклер, което печели парите си, продавайки опиата оксикодон, е най-големият донор на музеите по целия свят. Музеят " Метрополитън " в Ню Йорк кръсти едно от крилата си на него, след подаяние от 3,5 милиона $ през 1974 година.

Социални услуги

61,7% от най-заможните хора в света поддържат финансово организации, които обезпечават обществени услуги. Те включват предварителна защита на престъпността, понижаване на бедността и стратегии за безработни.

Собствениците на веригата супермаркети Walmart семейство Уолтън възнамерява да похарчи 2,2 милиарда $ за обществени услуги в родния си щат Арканзас до 2021 година.

Образование

За образованието подаряват най-вече от богатите - 79,5%. Тази идея е приоритет за Бил Гейтс, като той поддържа този бранш посредством своята благотворителна фондация.

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР