Фикусът е любимо стайно растение и принадлежи към семейство Черничеви

...
Фикусът е любимо стайно растение и принадлежи към семейство Черничеви
Коментари Харесай

Фикусът ще порасне до тавана: Напръскайте го с тази вода и листата ще са зелени и здрави!

Фикусът е обичано стайно растение и принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae), това е растение, което се характеризира с доста типове с друг напредък и листа.

Например, " ficus elastica " има огромни листа със заоблена форма на елипса и шиповидни червени пъпки върху младите листа, които наподобяват доста декоративно, до момента в който Фикус Бенджамина има повече по-малки листа и най-вече наподобява на дърво.

 едролистен фикус
Размножаване и
Повечето растения от този тип понасят добре подрязването, тъй че в случай че желаете да ограничите растежа му, най-добре е да ги подрежете до стремежи размер.

 оформяне фикус

Можете да употребявате отрязаните клони за размножаване, като ги поставите в почва, откакто ги напръскате с прахуляк за вкореняване или ги държите във вода, до момента в който пуснат задоволителна мрежа от корени. След като засадите растението, би трябвало да го поливате деликатно и едвам след месец да го подхраните.

 корени фикус

Често се случва фикусът да загуби листата си, откакто го купите. Това се дължи на напрежението и шока, които това растение изпитва заради превозване и пренасяне на ново място.

Осигурете на фикуса доста светлина и влага, т.е. поливайте го постоянно в интервала на акомодация към новото местообитание. Пръскайте растението на всеки 14 дни или измийте листата с вода със стайна температура или леко хладка вода.

 измиване фикус

Ако миете листата, можете да го извършите със следния разтвор: прибавете няколко капки течен сапун във водата, измийте листата с меката страна на гъба или памучна забрадка и по-късно ги изплакнете с чиста вода.

По този метод се измиват едролистните фикуси, до момента в който дребнолистният фикус може да се повреди, тъй че тази процедура да докара до изсъхване. За такива фикуси е задоволително да ги напръскате с вода посредством спрей-бутилка.

 напръскване фикус

Пръскането поддържа растението чисто от прахуляк и, най-важното, предотвратява нахлуването на въшки и други вредители в растението. Фикусът не понася течения или внезапни температурни промени, нито придвижване, тъй че би трябвало да внимавате в местоположението му, да не бъдете изложен на директни течения в стаята.

Освен растението е желателно да имате и здрава пръчка, която ще завържете като опора, до момента в който стеблото е още младо. По време на стареенето най-старите листа нормално падат, само че в случай че това се случи на младо растение, тогава евентуално го поливате прекомерно постоянно.

 конзола фикус

Ако падащите листа имат кафяви петна, това демонстрира, че стаята, в която се намира фикусът, е студена.
Напояване, напръскване, вода и влага
Фикусът е доста сензитивен към несъразмерна влага в почвата, само че и към нередовно поливане, тъй че в такива случаи листата пожълтяват и окапват. Затова би трябвало да се внимава да се обезпечи добър дренаж, т.е. оттичане на водата от саксията.

Уверете се, че почвата е постоянно умерено влажна и в никакъв случай изцяло суха. През зимата поливането се понижава до един път седмично, до момента в който през лятото се полива два пъти седмично. Фикусът не желае вода в чинийката, по тази причина след поливане отстранете непотребната вода, която ще се отцеди от саксията. Лятно време би трябвало да се подхранва два пъти месечно.

 фикус грижи
Пресаждане на фикус
Когато е млад, фикусът би трябвало да се трансплантира един път годишно, до момента в който старите растения могат да се пресаждат на всеки две до три години. Добавете малко пясък и торф към хумуса и рохкавата почва.

С годините фикусът Бенджамин развива красива мрежа от корени, които не би трябвало да се режат. Младите растения се пресаждат в малко по-големи саксии, а когато станат възрастни, защото са доста сложни за пресаждане, просто отстранете горния пласт на почвата и го заменете с прясна почва.

 фикус в саксия

Ако горните листа на фикуса са по-слабо развити от долните, т.е. са по-дребни от долните, това значи, че растението гладува, по тази причина се нуждае от неотложно разсаждане. Има вярване, че фикусът би трябвало понякога леко да се разклаща, като по този метод се имитира вятър.

Това се изяснява с обстоятелството, че фикусът произлиза от Западна Африка, където постоянно духа и вали. Вятърът укрепва ствола и го прави по-силен. Необходимо е също по този начин понякога да обръщате растението и да го премествате със сантиметър-два, с цел да може да получава слънчева светлина отмерено от всички страни.

За спомагателна хубост на листата някои опитни цветари ги избърсват с памучна забрадка, която авансово са накиснали в малко бира на стайна температура.
Източник: zajenata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР