Фигурата на вечния длъжник няма да изчезне въпреки законовите поправки.

...
Фигурата на вечния длъжник няма да изчезне въпреки законовите поправки.
Коментари Харесай

Законът за 10-годишната давност на задълженията може да се заобиколи, предупреждава съдия

Фигурата на безконечния дебитор няма да изчезне макар законовите ремонти. Такава прогноза даде пред съдията от Софийския областен съд Андрей Георгиев. По думите му съществува обща възбрана за назад деяние на закона или едни права, които са добити, не могат да се лишават поради нововъведено изискване.

Той изясни, че нормативните ремонти могат да се оспорят пред Конституционния съд, като даде образец с давностния период на отпуските.

„ След 2010 година, към този момент добитите отпуски – Конституционният съд сподели, че правото на отпуск, както правото на взимане, е конституционно обезпечено “, уточни Георгиев и добави, че текстовете за 10-годишната безспорна отминалост важат единствено за контракти.

На въпрос дали новата 10-годишна отминалост облагодетелства някого, той съобщи, че всичко зависи от съответната обстановка.

„ По всяко такова отношение има две страни – заемодател и дебитор. Кой ще е кредиторът и кой дебитор, ние не знаем отнапред. Длъжникът може да е някой изтеглил заем, само че може да бъде и водач на мощен джип, който ви е блъснал и наранил и ви и дължи пари за обезщетение. Тоест, когато вие сте заемодател, тези 10 години не са ви доста преференциални “, разяснява Георгиев

„ За да се отстрани този проблем законодателят реши доста да стесни обсега на измененията и сподели, че те ще важат единствено за контракти. Проблемът е че всеки контракт, когато не се извършва, или най-малко двустранните контракти, могат да бъдат развалени. Тоест, когато вие не изпълнявате контракта си, аз мога да кажа, че към този момент не желая да съм привързан с този контракт и да понасям нуждата да ви давам информация, извлечения и тн. Понеже не получавам пари от вас, скапвам контракта и всеки дължи да върне назад това, което е взел. Тъй като аз нищо не съм взел от вас, а единствено съм ви дал пари при контракта за заем, вие би трябвало да ми ги върнете. Законодателството дефинира този случай като „ безпричинно обогатяване “ и споделя, че за него няма да има 10-годишната отминалост “, разясни той.

Магистратът посочи, че при ипотечните заеми е малко по-особено, защото там самият контракт е с доста дълъг период на осъществяване. „ Това, че има 10-годишна отминалост не значи, че 10 години откакто изтеглите заема и не си го плащате, той ще изчезне. Става въпрос за 10 години след съответната вноска. Тоест, банката може да реши или да не прави нищо – да натрупа вноски и да ги събира на части. Или да скапе контракта, като губи договорната рента, с вярата най-малко във времето да събере тези пари. Няма категорично изключение на правилото, че отминалостта не се ползва служебно от съда – в случай че се образува правосъден развой, длъжникът би трябвало да възрази “, изясни магистратът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР