Фигурата на вечния длъжник няма да изчезне въпреки законовите поправки.

...
Фигурата на вечния длъжник няма да изчезне въпреки законовите поправки.
Коментари Харесай

Съдия алармира: Законът за 10-годишната давност на задълженията може да се заобиколи

Фигурата на безконечния дебитор няма да изчезне макар законовите ремонти. Такава прогноза направи съдията от Софийския областен съд Андрей Георгиев пред bTV.

По думите му съществува обща възбрана за назад деяние на закона или едни права, които са добити, не могат да се лишават поради нововъведено изискване. Според него нормативните ремонти могат да се оспорят пред Конституционния съд. Той даде образец с давностния период на отпуските.

 Край на Виж още

„ След 2010 година, към този момент добитите отпуски – Конституционният съд сподели, че правото на отпуск, както правото на взимане, е конституционно обезпечено “, уточни Георгиев и добави, че текстовете за 10-годишната безспорна отминалост важат единствено за контракти.

Той изясни, че при несъблюдение на договор – той може да бъде анулиран, само че платените по него суми не влизат в обсега на 10-годишната отминалост. Магистратът посочи, че при един ипотечен заем, в случай че той не се погасява 10 година – изчезва.

Банката може да реши или да не прави нищо – да натрупа вноски, или да ги събира на части . Или да скапе контракта, като губи договорната рента, с вярата най-малко във времето да събере тези пари. Няма категорично изключение на правилото, че отминалостта не се ползва служебно от съда – в случай че се образува правосъден развой, длъжникът би трябвало да възрази “, изясни магистратът.

Съдия Георгиев добави, че поправките за отминалостта са елементарно заобиколими от юристите на компаниите за заеми. По-трудно ще бъде единствено за частните лица, като даде образец с делата по подялба на имущество.

„ Това са парични искания. Вие сте построили нещо в един унаследен парцел с вашите родственици. Ако при делбата този парцел не отиде във ваши ръце, надлежно те ви дължат пари за подобрението – това е парично взимане и то не попада в изключенията, които законодателят уточни. Ако за 10 година вие не ги съберете – губите тези пари “, посочи той.

Съдията добави, че Законът за персоналния банкрут урежда по-добре нормативната рамка за безконечния дебитор. В този случай се следи дали длъжникът е безкористен – в случай че се скрият активи, се губи опцията за освобождение от дълговете
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР