Фигурата на Паметника на моряка вече е отлята и се

...
Фигурата на Паметника на моряка вече е отлята и се
Коментари Харесай

Фигурата за Паметника на моряка във Варна е готова, трябват още над 222 000 лв. за довършването на проекта

Фигурата на Паметника на моряка към този момент е отлята и се съхранява във Военноморската база във Варна, само че са нужни още над 222 000 лв. за довършването на плана.

Това заяви в писмо до Moreto.net к.д.п. Димитър Димитров, ръководител на Управителния съвет на Фондация „ Морски ориси “, чиято е самодейността за построяването на монумента.

Той прецизира, че Фондация „ Морски ориси ” (ФМС) е учредена през март 2008 година, като нейна първа и съществена цел е основаването на Паметник на моряка във Варна.

В интервала 2014-2022 година са проведени, финансирани и извършени два състезанието за абстрактен план за монумент на моряка от ФМС взаимно с Община Варна.

С протокол № 4 от 30.06.2017 година на Експертния съвет по естетитзация на градската среда към Дирекция „ Култура и духовно развиване на Община Варна “ планът „ Попътен вятър ” на авторски колектив, състоящ се от скулптора Венелин Божидаров и проектант Тодор Даскалов, беше класиран преди всичко.

Мястото за създаване на паметника беше авансово несъмнено също с решение на Експертния съвет по естетизация на градската среда.

Скулпторът Венелин Божидаров създаде модел на паметника, утвърден с протокол № 3 от 20.06.2019 година от Експертния съвет по естетизация на градската среда. Изработеният модел беше възложен за леене против подписан контракт с компания за леене и приключен през месец септември 2022 година на обща стойност 30750.00 лева

Отлятата фигура беше превозена за предпазване във Военноморска база - Варна до проектирането и изработването на фундамента и слагането на фигурата на място. ФМС възнамерява започване на планиране на фундамента за слагане на фигурата според идейния план.

За потребностите на проектирането е належащо Общинския съвет във Варна да вземе решение за единодушие за слагане на паметника при започване на тревната повърхност, намираща се на бул. „ Сливница “ против входа на Морската градина според решението на Експертния съвет по естетизация на градската среда.

По предварителни оценки нужните средства за дотъкмяване на плана са нужни 222 365 лева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР