Фигурата на главния прокурор да отпадне от бъдещата нова Конституция.

...
Фигурата на главния прокурор да отпадне от бъдещата нова Конституция.
Коментари Харесай

Делян Пеевски: Вървим към премахване на фигурата на главния прокурор

Фигурата на основния прокурор да отпадне от бъдещата нова Конституция. С този фокус са били диалозите за смяна на главния закон, обсъждани в петък в Народното събрание. За тях заяви а парламентарната конституционна комисия и глобен по закона " Магнитски " Делян Пеевски в коридорите на Народното събрание.

" Обсъждахме с господин Иванов (бел. ред. съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов) да премахнем фигурата на основния прокурор, като цяло, да я няма в новата Конституция ", разгласи Пеевски. Той съобщи, че сходно е било предлагането на Движение за права и свободи в показания преди година план на придвижването за промени в главния закон. Пеевски съобщи, че няма да се гледа единствено плана на партията му, а ще се обсъдят всички хрумвания: " Все отново става въпрос за българската Конституция ", съобщи депутатът.

 " Спорим " и " Разбрахме се ": Христо Иванов и Движение за права и свободи не престават диалозите за конституционна промяна

Подобно обръщение излъчиха и представителите на " Продължаваме промяната - Демократична България " някогашният правосъден министър Надежда Йорданова.

" Има гласове, хрумвания, изобщо да се заличи института основен прокурор, има и други благоприятни условия. Така че, диалозите не престават. Общото, което сплотява позициите, е, че актуалният институт на основен прокурор, който в действителност съдържа в себе си безконтролна власт, ще бъде напълно изменен и няма да продължи да съществува ", съобщи Йорданов..

На въпрос дали ГЕРБ поддържа концепцията за заличаването на института основен прокурор, Йорданова сподели: " Разговорите сега вървят. Аз осъзнавам, че не са изключително структурирани. Ще поставим всички старания да бъдат в идващите дни. Трябва да обсъждаме концепции и хрумвания. Не може всяка неофициална среща да завършва с резултат, разберете ".

Среща с Пеевски (и не само)

В петък (9 юни) министърът на правораздаването Атанас Славов (от " Демократична България " ) и Надежда Йорданова от същата групировка обсъждаха с Движение за права и свободи, в това число Делян Пеевски, и ГЕРБ концепциите си за промени в конституцията. Надежда Йорданова още веднъж сподели, че промени в главния закон следва да се разискват и с останалите партии в Народното събрание. Това декларира неведнъж и съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Досега обаче диалозите за промени в конституцията се водят главно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Колегите от Българска социалистическа партия обявиха преди месеци, че имат оферти, хрумвания, за промени за други елементи, отвън правосъдната власт. ГЕРБ също имат хрумвания ", разяснява Надежда Йорданова пред медиите. По неофициална информация на " Дневник " от източници в партиите става дума за разисквания за промени в статута на служебните държавни управления.

Стремежът: общ законопроект

От изявлението на Надежда Йорданова, а и на Делян Пеевски отпреди дни оказва се, че бъдещата цел е партиите в Народното събрание да излязат с общо предложение за промени в конституцията - за правосъдната власт, само че и освен. " Най-добрият вид е да има общ законопроект. Дали ще стигнем до него следва да забележим ", сподели Надежда Йорданова.

Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР