Фигура, за която се смята, че е Аугуст Ландмесер, се

...
Фигура, за която се смята, че е Аугуст Ландмесер, се
Коментари Харесай

Мъжът, който отказа да изпълни нацистки поздрав

Фигура, за която се счита, че е Аугуст Ландмесер, се появява на снимка, направена на 13 юни 1936г. и оповестена на 22 март 1991г. в немския вестник „ Die Zeit ".

 0August Landmesser

Тази фотография изобразява събиране на служащи от корабостроителният цех Блом Фос /Blohm + Voss/ в Хамбург, по случай стартирането по вода на кораба Хорст Весел/Horst Wessel/. Хората от фотографията извършват нацисткия привет, като се изключи един мъж в тълпата, застанал с ръце, кръстосани пред тялото.

 1August Landmesser    2August-Landmesser

 3August-Landmesser

Аугуст Ландмесер /August Landmesser/е роден на 24 май 1910г., липсващ безследно на 17 октомври 1944г. и разгласен за мъртъв през 1949 година. Той се причислява към нацистката партия (NSDAP) през 1931г. с вярата да си откри работа. Когато през 1935г. се сгодява за еврейката Ирма Еклер, той е изключен от партията и упрекнат в нарушение на нацистките расови закони и по този метод той минава в съпротива на режима на Хитлер.
Двамата се разписват в Хамбург, само че Нюрнбергските закони, признати месец по-късно, вършат брака им недействителен. На 29 октомври 1935г. се ражда първата щерка на Ландмесер и Еклер, Ингрид.
През 1937г. Ландмесер и Еклер пробват да избягат в Дания, само че са арестувани. Тя още веднъж е бременна, а той е упрекнат и наказан през юли 1937г. за „ изнасилване на расата ". Поради липса на доказателства обаче, той е оневинен на 27 май 1939 година. Двойката продължава да обявява връзката си и на 15 юли 1938г. Аугуст Ландмесер още веднъж е задържан и този път наказан на две и половина години в концентрационния лагер Бьоргемор. Той е освободен от пандиза на 19 януари 1941г.
През февруари 1944г. Ландмесер е причислен в углавен 999-ти крепостен пехотен батальон. Обявен е за липсващ при бойните дейности: най-вероятно е погубен по време на борба в Хърватия на 17 октомври 1944г. И той като брачната половинка си е разгласен за мъртъв едвам след войната, през 1949 година.

Ирма Еклер е арестувана от Гестапо и затворена в лагера Фулюзбютел /където се ражда втората им щерка Ирене/. Оттам тя е трансферирана в лагера в Ораниенбург, след това в женския концентрационен лагер в Лихтенбург и най-после в женския концентрационен лагер в Равенсбрюк. Децата им в началото са предадени на градски сиропиталища, а по-късно настанени при приемни родители. Смята се, че Ирма Еклер е закарана до така наречен „ център за евтаназия " в Бернбург през февруари 1942 година, където попада в броя на 14000-те убити. При следвоенната обработка на документите, тя е оповестена за мъртва от 28 април 1942 година.

 4August-Landmesser
Бракът на Аугуст Ландмесер и Ирма Еклер е приет за годен от Сената на Хамбург със задна дата през лятото на 1951г.

През 1996г. Ирене Еклер разгласява книгата „ Законът за отбрана 1935–1958: Преследването на едно семейство за „ изнасилване на расата " на немски език. Този труд върху историята на нейното семейство включва огромно количество истински документи от въпросното време, в това число писма от майка ѝ и от държавни институции.

- Wikipedia

Сцената, обезсмъртена от незнаен фотограф, стана притежание на света през 2012 година, с помощта на японска организация, подпомагаща жертвите на земетресението в Япония от март 2011г., която бе споделена на Фейсбук страницата им, евентуално като знак на ентусиазъм за тези, които страдат вследствие на бедствието.
Един от мненията под обявата гласи откъс на китайския мъдрец Лао Дзъ - " пътуването от хиляда благи стартира с една единствена стъпка "...

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР