ФИФА може да се окаже принудена да спре употребата на

...
ФИФА може да се окаже принудена да спре употребата на
Коментари Харесай

ФИФА може да се окаже принудена да спре използването на спрея във футбола

ФИФА може да се окаже принудена да спре използването на бързо изчезващия спрей във футбола поради дело, заведено от изобретателя на продукта Хайне Алемане, оповестява " Ню Йорк таймс ". Тази седмица съдът в Рио де Жанейро е признал патента на продукта на бразилеца в 44 страни.

Според Алемане ФИФА е почнала да употребява бързо изсъхващата пяна без негово разрешение, с което нарушава правата на интелектуалната благосъстоятелност върху продукта. В резултат на решението на съда ФИФА е получила предизвестие да прекрати потреблението на спрея или рискува санкция от 15 хиляди $ на мач.

" ФИФА ми открадна концепцията. Това не е феърплей ", съобщи бразилецът, представен от изданието. Според него поради налагането във футбола други компании са почнали да създават и продават продукта.

Бързо изсъхващата пяна се употребява от съдиите във футбола, като с нея се маркира мястото на отсъдения фаул и отстоянието на стената. Изобретението провокира безредици и реакции след потреблението му на международното състезание през 2014 година в Бразилия.

От ФИФА са отказали отговор по въпроса, до момента в който тече правосъдният развой. Според изданието пет месеца преди международното състезание през 2014 година ФИФА е предложила половин милион $ за правата на продукта на Алемане.

След отвод на бразилеца от ФИФА са се насочили към друга компания в Рио де Жанейро, която е доставила безплатно 300 флакона за шампионата.

Алемане, който до момента не е получил никакви пари за изобретението си, се е надявал на поддръжка от президента на ФИФА Джани Инфантино. Швейцарецът зае поста в края на февруари през 2016 година " Това беше късмет да покаже дали е популярен човек или е несъвършен като пиратите от предишното ", съобщи Алемане, представен от " Ню Йорк таймс ".

Алемане се надява да получи самопризнание за изобретението си, което му е лишило 15 години за създаване. Той желае и отплата от ФИФА в размер на 100 милиона $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР