Фиджи ще подпише споразумение за отбрана с Франция, след като

...
Фиджи ще подпише споразумение за отбрана с Франция, след като
Коментари Харесай

Фиджи ще подпише с Франция споразумение за отбрана

Фиджи ще подпише съглашение за защита с Франция, откакто кабинетът на тихоокеанската островна страна е одобрил съглашението, гласи изказване на държавното управление, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

През юли президентът на Франция Еманюел Макрон направи обиколка на тихоокеанските острови, където Франция има отвъдморски територии, и осъди хищническото държание на огромните сили в район, в който Китай уголемява комерсиалните си връзки и контактите в региона на сигурността.

Съветниците на Макрон споделят, че Франция може да бъде " опция " и да помогне на островните страни да диверсифицират партньорствата си без да стават прекомерно подвластни от една-единствена страна.

В днешно изказване на кабинета на премиера на Фиджи се споделя, че кабинетът е разискал съдействието в региона на защитата сред Фиджи и Франция и е одобрил съглашение за статута на силите.

Областите, обхванати от съглашението, включват взаимни проучвания  в региона на отбранителните технологии, образование, логистична поддръжка и незабавна и филантропична помощ.

Двете страни ще подпишат взаимен документ.

Фиджи и Франция започнаха договаряния за такова съглашение през 2016 година по време на държавното управление на Байнимарама. Само че в това време, към 2018 година Китай стана главен донор на военни транспортни средства, плавателни съдове и и друго отбранително съоръжение.

Правителството на Ситиви Рабука, определено предходната година, насочи вниманието си към Съединени американски щати и Австралия.

Отскоро Франция работи с Фиджи, Австралия и Съединени американски щати по патрулирането против противозаконен лов на риба в Тихия океан.

Миналата седмица Рабука съобщи, че тихоокеанските острови би трябвало да бъдат " зона на мира, зона на неприсъединени територии ", като добави, че се надява, че съперничеството сред Вашингтон и Пекин в района няма да прерасне във боен спор или скупчване на военни сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР