Фиброзата на черния дроб е патологичен процес, при който здравата

...
Фиброзата на черния дроб е патологичен процес, при който здравата
Коментари Харесай

Какво е еластрография и кога се нуждаем от нея?

Фиброзата на черния дроб е патогенен развой, при който хубавичко тъкан на органа се подменя със съединителна. Формирането на фиброзна тъкан е естествена реакция на тялото при увреждане. При здрав черен дроб, синтезата (фиброгенеза) и разграждането (фибролиза) на патологичната тъкан са в баланс, само че при фиброзата този възстановителен развой се обърква. Тя поражда, когато огромно количество повредена тъкан се построява по-бързо, в сравнение с може да бъде разградена и изведена от черния дроб. Рискови фактори за увреда на хепатоцитите (функционалните чернодробни клетки) са ексесивна консумация на алкохол, отрови, контузия, вируси на хепатит или други фактори.

Тъй като клетките на фиброзната тъкан са на практика нефункционални фиброзата на черния дроб е прогресивно заболяване, което последователно понижава функционалния потенциал на черния дроб.

За жал доста пациенти с чернодробна фиброза не демонстрират симптоматика. Ако не се приложи навременна терапия, тези патологични промени могат да прераснат в чернодробен рак, чернодробна непълнота или цироза.

Цирозата е термин, с който се дефинира последна степен на чернодробна увреда, заради съществуването на огромен брой нефункционални кафези, подбудени от фиброзирала тъкан. Тя се предизвиква най-вече от алкохолна корист или хепатит. В тежките случаи цирозата е животозастрашаваща и манифестира с избрана симптоматика. Понякога признаците се припокриват и при други чернодробни болести, по тази причина би трябвало консултация при експерт, в случай че има налични няколко от следните признаци за по-дълъг интервал от време: пожълтяване на кожата, отмалялост, кожен сърбеж, лесна поява на синини по кожата, мощно кървене от носа, отичане на краката, загуба на тегло и възприятие на комплициране.

Еластографията е тип нагледно проучване, което демонстрира дали в черния дроб има налична фиброзна тъкан. Фиброзата понижава кръвния поток в черния дроб. Ранната диагностика и лекуване обаче могат да редуцират или даже да обезвреждат резултатите от фиброзата.

Има два типа еластографско проучване:

- Ултразвукова еластография. Тестът употребява звуковите талази с цел да мери еластичността на чернодробната тъкан. Сковаността е белег за фиброза.

- Магнитно-резонансна еластография. Тестът комбинира ултразвуковата технология с облика на магнитния резонанс (ЯМР). Тази процедура употребява мощни магнити и радиовълни, с цел да сътвори облик на органите и структурите в тялото. При това проучване компютърен софтуеър основава образна карта, която демонстрира чернодробната вдървеност.

Какво демонстрира еластографията?

Независимо дали посредством ултразвук или ЯМР, еластографското проучване ще покаже дали и какъв брой е сериозна фиброзата в черния дроб. Тя може да бъде изчезнала, лека, междинна по тежест или напреднала. Напредналата е в действителност положението, познато като цироза.

При лека или умерена фиброза е значимо да се подхващат стъпки за ограничението й и за подобряването на общото положение. Освен характерната лекарствена терапия, пациентите с такова положение не би трябвало да използват алкохол или други неразрешени вещества, би трябвало да се придържат към здравословен хранително-диетичен режим и да усилят физическата интензивност. Ако положението е напреднало и има налична цироза, от време на време единствената форма на терапия е чернодробна трансплантация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР