ФИА иска да намали стратегическите смени на двигатели в хода

...
ФИА иска да намали стратегическите смени на двигатели в хода
Коментари Харесай

ФИА ще променя правилата за двигателите?

ФИА желае да понижи стратегическите смени на мотори в хода на сезона във Формула 1, посредством които тимовете се пробват да подобрят възможностите за триумф на водачите на писти, където изпреварванията са по-лесни. Вероятно е това да стане посредством въвеждането на нови наказания  - освен пренасяне обратно на стартовата решетка, само че и прибавяне на наказателно време в бокса в надпреварата. В същото време обаче се чуват от ден на ден гласове, че в случай че следващата година има 23 или 24 надпревари, то ще е съвсем невероятно те да бъдат покрити от един водач единствено с три мотора.

Тази седмица в Болоня следва съвещание на комисията за Формула 1 на ФИА и тъкмо тези регулации на потреблението на моторите ще са една от значимите тематики. В края на сезон 2022 единствено петима от общо 20 водачи във Формула 1 можеха да се похвалят, че са изкарали цялата акция без санкции, свързани със системите за задвижване. И петимата водачи използваха мотори Мерцедес.

При някои водачи, които употребиха спомагателни детайли от задвижващите системи, най-много моторите, броя доближи два пъти позволеното. Това се употребява като аргумент, че рестриктивните мерки на ФИА са прекомерно строги. Но дали на всички места става въпрос за незадоволителна устойчивост или в потреблението на задвижващите системи има и забавна тактика?
 По-строги санкции за спомагателни мотори във Формула 1? По-строги санкции за спомагателни мотори във Формула 1?
Поне двама механически шефове на тимове от Формула 1, които обаче пожелаха да останат анонимни, потвърдиха, че надхвърлянето на квотата от три мотора е повече стратегически въпрос, а не толкоз действителна нужда, изключително когато приказваме за водачи, които са близо един до различен в класирането и се борят за по-предна позиция.
 Алонсо предложи на Макс да карат дружно в Льо Ман Алонсо предложи на Макс да карат дружно в Льо Ман
“Ако се бориш за всяка точка, нов мотор на някои писти е ужасно преимущество - съобщи неизвестен инженер пред motorsport.com. - Затова преди някои надпревари има толкоз доста смени. Разбира се, има и такива, които получават нови мотори просто тъй като това се налага… ”
 Само Ауди със поръчка да доставя мотори през 2026 Само Ауди със поръчка да доставя мотори през 2026
Също по този начин ФИА възнамерява да направи по-разбираеми разпоредбите, които се ползват при потреблението на задвижващи системи, с цел да не се обърква публиката. Точно това се получи преди старта на Гран При на Италия тази година, където стартовата решетка изглеждаше много по-различно спрямо резултатите от квалификацията.
 ФИА: Наказанието на Ред Бул е заслужено ФИА: Наказанието на Ред Бул е заслужено
Има разнообразни разновидности за ограничавания, само че се счита, че най-голяма известност набира наказателното време в бокса, което да се добави или пък да замести преместването обратно на стартовата решетка. Ще е забавно дали ще се стигне и до приемането на концепцията за увеличение броя на позволените задвижващи системи от три на четири. Този сезон с четири задвижващи системи изкараха осем водачи, ползващи мотори на Мерцедес плюс Пиер Гасли от Алфа Таури.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР