Фейсбук Започва подготовката за обстойния оглед на паметника на връх Шипка.

...
Фейсбук
Започва подготовката за обстойния оглед на паметника на връх Шипка.
Коментари Харесай

Паметника Шипка е пред затваряне, предстои експертиза за състоянието му

 Фейсбук Започва подготовката за обстойния оглед на паметника на връх Шипка. След него ще стартира и плануваният ремонт. Има възможност, в случай че обследването покаже, че Паметникът е рисков, да бъде затворен за визити, съобщи пред Българска национална телевизия доктор Чавдар Ангелов - шеф Национален природонаучен музей " Шипка Бузлуджа ".

Към момента има наставление, касаещо единствено външната му част. Заради падащи части е сложена ограда, която лимитира достъпа на посетителите до фасадата на монумента.

Плановете плануват изцяло възобновяване на фасадите, префугиране и замяна на облицовъчните камъни при потребност, както и възобновяване от вътрешната страна.

Признателността на българския народ към подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България, увенчава величествения Паметник на свободата, който гордо се възвисява на връх Шипка. Времето и метеорологичните условия обаче са дали своето отражение върху него и той стартира да се разрушава.

За да стартира реставрацията и консервацията на монумента би трябвало да се направи първо проучване на фасадите.

Това е най-сложната част от идните действия, като за задачата би трябвало да се обезпечи и безвреден достъп на специалистите да доближат до всяка точка, защото съгласно шефа на музея при самото създаване на Паметника са позволени много неточности, признат е с недостатъци и всичко това се натрупва с времето.

" Фасадата на Паметника е направена от локален камък дуламит, който не е доста първокласен като материал, само че на процедура с това са разполагали и с цел да поевтинят. Този камък има свойството да поема влага, надлежно тази влага зимно време при ниските температури тук в региона на билото на Стара планина замръзва и последователно това оказва деструктивно въздействие върху самото положение върху облицовката на Паметника. Отделно фугировките, които са изпълнени с фугираща примес са много компроментирани ", сподели доктор Ангелов.

По думите му през тях в допълнение също прониква влага, която навлиза навътре в монумента и унищожава интериорното пространство.

" Това оказва въздействие, както на техническите системи вътре в паметника на Свободата, по този начин и също на нашата непрекъсната експозиция ", сподели още той. Последната сериозна консервационно-реставрационна интервенция е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и осъществена при започване на 80-те години. След осъществяване на обследването ще се направи капиталов план, който би трябвало да реши казуса с проникването на влагата.

" Първо да бъде издигнато едно фасадно скеле, което да разреши безвредно да бъде осъществен повсеместен оглед на четирите фасади на Паметника на Свободата, да се направи една мрежа на всяка стена, да се фиксира какъв брой квадратни метра облицовъчен камък има във всеки квадратен метър, какъв брой линейни метра фуга би трябвало да бъде почистена и респективно да бъде изпълнена след това. Тоест да бъдат взети всички параметри на фасадите, което с доста огромна акуратност ще разреши да се остойностят бъдещите ремонтни действия ", сподели още доктор Чавдар Ангелов.

Миналата година завърши цялостната реституция на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка, който разкри нови секрети. Д-р Чавдар Ангелов съобщи, че първото което се потвърди изрично, че лъвът не е бронзов, а е направен от месинг.

" Освен това стана ясно, че той не е направен от 25 обособени елементи, както и тежестта на фигурата се оказа, че е много по-малко от тиражираното над 20 тона. От това което бе осъществено предходната година се откри, че тежестта на лъва е 12 200 кг. ", сподели още той.

Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа " има статут на единична историческа недвижима културна полезност с категория " Национално значение ". Дори в интервала на усложнена епидемиологична конюнктура, откакто още веднъж отвори порти през май, в почивните дни е посещаван от стотици жители.

През предходната година той е бил посетен от 90 000 туристи от България и света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР