Фейсбук Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение домашен арест спрямо

...
Фейсбук
Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение домашен арест спрямо
Коментари Харесай

Децата спасиха корумпирания инспектор Драгнев и помагачката му Мюге

Фейсбук Варненският областен съд дефинира мярка за неотклонение " домакински арест " по отношение на Явор Драгнев контрольор във Варненския затвор, упрекнат в корупция. Същата мярка за неотклонение беше избрана и за 27-годишната Мюге Филева упрекната в помагачество. Третият притеглен като обвинен в досъдебното произвеждане по случая е Филип Филев, който сега изтърпява наказване отнемане от независимост в пандиза.

Според обвиняването пандизчията посредничел на 41-годишния контрольор и съзнателно го улеснявал в настояването на подкупи от други изтърпяващи наказванията си лица. Според прокуратурата инспекторът получавал суми от лишените от независимост, с цел да изготвя мнения, въз основа на които пандизчиите имали късмет да бъдат преместени в затворническо общежитие, да подават претенции за " Условно предварително освобождение “, а други да бъдат изведени на работа.  Лишените от независимост заплащали за идните му дейности посредством парични преводи към брачната половинка на Филип Филев - Мюге Филева.

Обвинението е за закононарушение по член 301, ал.1 от Наказателен кодекс и се санкционира за рушвет с отнемане от независимост до 6 години и санкция до 5 хиляди лв.. Спрямо Явор Д. съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6 -лишаване от право да се заема избрана държавна или социална служба или с пробация.

Всички съучастници се санкционират с наказването, планувано за осъщественото закононарушение, като се вземат поради характерът и степента на тяхното присъединяване.

Филип Филев е с присъда от ВОС от ноември 2015г. и сега изтърпява наказване 9 година " отнемане от независимост “ за въоръжен обир, осъществен с още двама мъже през март 2012 година

Защитата на Явор Драгнев изиска по-лека мярка за неотклонение, защото обвиняването не показало доказателства, че инспекторът има заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение, има чисто правосъдно минало и непрекъснат адрес. Пред съда мъжът помоли за установяване на мярка за неотклонение, която да му разреши да продължи да се грижи за брачната половинка си и трите им деца. 

По отношение на Мюге Филева прокуратурата изиска установяване на мярка за неотклонение " домакински арест “ поради чистото правосъдно предишното на дамата и обстоятелството, че се грижи сама за малолетното си дете.

Като прегледа събраните досега доказателства, съдът реши че и за двамата съществува обосновано съмнение да са съпричастни към закононарушението, за което са упрекнати. Според правосъдния състав, не е налице действителна заплаха двамата да извършат друго закононарушение или да се укрият, с цел да избегнат наказателната отговорност. Съдебният състав реши, че в съответния случай най- подобаваща мярка за неотклонение е " домакински арест “, защото е задоволително тежка по степен и би могла да обезпечи естествената работата в досъдебното произвеждане.

 

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР