Фейсбук Пътешественикът Петър Ванев покори Тройната корона за преходи на дълги

...
Фейсбук
Пътешественикът Петър Ванев покори Тройната корона за преходи на дълги
Коментари Харесай

Русенец покори пеша Континенталния преход в САЩ

 Фейсбук Пътешественикът Петър Ванев покори " Тройната корона за преходи на дълги дестинации в Съединени американски щати ", която включва Тихоокеанският хребетен път, Апалачката пътека и Континенталният преход. Новината заяви самият Ванев, представен от Българска телеграфна агенция.

32-годишният млад мъж прекоси пешком през 2017 година Тихоокеанския хребетен път от 4240 километра. През предходната година мина по 3500-километровата Апалачка пътека, а преди дни се завърна от Континенталния преход, който е с дължина повече от 4000 километра. Последният стадий се оказал и най-тежкият от всички до момента.

" Преминах Континенталния преход, включващ петте щата - Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана, за четири месеца и половина. Началото бе на 22 март тази година. Това беше тежък преход със сериозна дължина ", изясни Ванев.

Първите 140 км от щата Ню Мексико били присъщи със сушави прави и температури до 35 градуса. Сянка съвсем липсвала. На места младият мъж пиел вода от корита за добитък, която авансово филтрирал. След жегата пристигнал и снегът, с който преходът претърпял поврат. Най-голямото предизвикателство за него било при започване на щата Колорадо в края на април и при започване на май.

" Попаднах в тежка снежна стихия на 1 май, която завърши със избавителна акция. В първите три дни, до момента в който вървях по тази права, синоптичната прогноза се смени внезапно. Натрупа повече от метър свеж сняг. Придвижването беше постепенно и мъчно. Преди ситуацията да стане доста съществено за здравето ми, използвах сателитен предавател, посредством който изпратих SOS-сигнал. Беше към обяд, а поради неприятното време локалната избавителна работа съумя да пристигна с хеликоптер и да ме измъкне от клопката, в който бях попаднал, на идващия ден в късния следобяд. Всичко се размина с леки измръзвания на пръстите на краката и снежна слепота. Възстанових се бързо и направих втори опит да прекося тази част от маршрута ", изясни Ванев.

Преходът минал още веднъж при снежна стихия, само че този път сполучливо. Наложило се пътешественикът да промени и посоката си на придвижване. " Трябваше да подреждам правите от прехода като пъзел, с цел да е безвредно прекосяването ми по тях ", сподели Ванев.

Снежните стихии, избавителната акция и възобновяване му го забавили към 27 дни, които русенецът трябвало да навакса, изминавайки пешком по към 50 км дневно. Така след физическото предизвикателство пристигнало и психическото.

" В един миг се чудиш дали ще имаш опция и време да преминеш по маршрута. Бях на ръба от прегаряне. Единственото, което се върти в главата на човек, е какъв брой благи му остават, какъв брой е минал и къде е идната спирка за отмора или набиране на нова храна. Опитах се да се абстрахирам от тези мисли и на 6 август изминах всички стадии от прехода ", изясни Ванев. По думите му след сходно прекарване човек осъзнава, че егото и задачите не са това, което би трябвало да го движат в такива обстановки. " Личната сигурност, грижата за живота и здравето са по-важни, тъй като пътеката отново ще е там следващата година. Ние обаче имаме един живот в тази игра ", сподели Ванев.

Младият мъж решил да насочи взор към така наречен Тройна корона на Съединени американски щати, като първоначално било персонална самодейност и претекст да се провокира.

" Исках да видя дали мога да направя нещо, което в никакъв случай не съм правил през живота си. След това ползата към този тип начинание сподели, че има смисъл да не преставам, защото ми доставя наслаждение, построява ме като човек. Разбрах, че хората сме доста по-способни, в сравнение с си представяме ", споделя Ванев. Той уточни, че " Тройната корона " не е материална премия и добави, че преди да замине за Съединени американски щати негови другари му подарили сламена шапка с три значки от другите преходи, която да го стимулира.

" При тези преходи материални награди няма. Това е самостоятелен и личностен път, предизвикателство. Целта е физическа натовареност или душевна и психическа смяна след прекосяването. В края на прехода не те чака сандъче със злато. Наградата е това прекарване и шерването му с хората ", изясни Ванев.

За първия си изминат преход - Тихоокеанския хребетен път, русенецът към този момент издаде книгата " Пътека през огън и лед ". Предстои скоро да излезе от щемпел и разказът му за Апалачката пътека, а за последния си трети преход ще написа идната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР