Фейсбук Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ Св. Марина“-Варна е единственият център

...
Фейсбук
Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ Св. Марина“-Варна е единственият център
Коментари Харесай

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ Св. Марина“ с най-пълно оборудване в страната

 Фейсбук Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ " Св. Марина “-Варна е единственият център в България, в който се ползват всички модерни техники на облъчване при карцином на белия дроб - от най – ранния етап до последния метастатичен етап, независимо и в композиция с другите онклогични способи.

Благодарение на високотехнологичното съоръжение, с което тя разполага и прилагайки международните стандарти за лекуване, се затваря цикълът на сложно онкологично лекуване на белодробния карцином.

Видовете лъчелечение са радиохирургия за първичния белодробен карцином за коренно изцеление, радиохирургия при мозъчни метастази или при резецирани мозъчни метастази, с оглед запазване на качеството на живот на пациента, общоприетоо фракционирано лъчелечение, съчетано с химиотерапия, при локо-регионално предплатил карцином на бял дроб-недребноклетъчен и дребноклетъчен за удължение на преживяемостта, палиативно лъчелечение при доста авансирало заболяване за облекчение на признаци.

Карциномът на белия дроб е извънредно нападателно заболяване, което води до огромна смъртност, доста постоянно дава метастази отвън гръдната клетка и рядко се хваща в ранен етап.

При огромен % от пациентите метастазите в мозъка са първа демонстрация на болестта, налагащи неврохирургичната интервенция, посредством която се отстранява метастазата, причиняваща признаците. При отстранена метастаза, на болния се организира радиохирургия на резекционната празнина, с оглед запазване неврокогнитивните му функционалности. На тази тематика проф. доктор Елица Енчева, началник Клиника по лъчелечение към УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна, през октомври 2019 година е и първият български лъчетерапевт, преподавател на обучителен курс на Международната асоциация по радиохирургия (ISRS). При открити мозъчни метастази, неналагащи незабавна оперативна намеса, радиохирургията в мозъка е водещ неинвазивен способ за заличаване на туморите в мозъка.

Съвременната лъчетерапия е извънредно щадяща, не води до съществени странични резултати и има висок принос към прежимяемостта на българския пациент, прецизира проф. Енчева, Тя не е инвазивен способ на лекуване, намира приложение във всеки един етап на карцинома на белия дроб и съставлява облъчване с високо енергийни йонизиращи лъчения, в резултат на което се унищожават раковите кафези или се стопира тяхното размножаване.

Лъчетерапията може да е опция на хирургичното лекуване при доста ранен недребноклетъчен карцином на белия дроб посредством методът радиохирургия, който реализира при пациентите сходна преживяемост и местен надзор както хирургичното лекуване. При тази техника огромни дози високоенергийни рентгенови лъчи се концентрират единствено в тумора и унищожават раковите кафези при допустимо минимум засягане на здравия бял дроб и близките здрави тъкани. Пациентите не развиват никакви странични реакции и не усещат самото лекуване, а резултатът бива оценен въз основата на последващите контролни образни проучвания. В тази връзка, Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ " Св. Марина “ - Варна разполага с уникален линеен ускорител за радиохирургия, който има опция, както да пресъздава придвижванията на тумора при свободно дишане, с цел да попада постоянно на хода на лъча, по този начин и при пациенти в положително общо положение, посредством арестувано дишане да го обездвижи. По този метод се подсигурява, че туморът ще се облъчи с оптималната доза, и че близките здрави тъкани ще получат минимална доза.

При пациенти, които са в етап неподлежащ на оперативно лекуване, само че към момента публикувано заболяване единствено в гръдния панер, водещ местен способ, който е опция на хирургията е лъчелечението. За да се ускори неговия резултат и за реализиране на по-добри лечебни резултати, е належащо да бъде съчетано със редовно лекуване, а точно химиотерапия, декларира проф. Енчева.

Клиника по лъчелечение, към УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна, с началник Проф. Енчева, дружно със експертите от Клиника по здравна онкология, първи в България през 2016 година вкарват този смесен способ на по едно и също време лъчехимиолечение, както при недребноклетъчен, по този начин и при дребноклетъчен карцином на белия дроб. Те са единственият център в България, където пациентите могат да получат този тип комбинирано лекуване и в следствие, при реализиране на добър отговор, да се възползват от идната да се вкара поддържащата имунотерапия. Опитът на Клиниката с тези пациенти, които биват следени всекидневно от лъчетерапевт и химиотерапевт, демонстрира, че болните чудесно понасят комбинацията от двата метода и не се откриват по-силно изразени странични резултати.

Скоро и в България пациентите с недребноклетъчен белодробен карцином в локорегионално предплатил етап, ще могат да се възползват от това извънредно настоящо и сполучливо лекуване, стандарт от скоро в международен мащаб – поддържаща имунотерапия. Тя консолидира резултата на лъче-химиолечението и води до удължена преживяемост на тези пациенти.

За да бъде взето вярното решение за всеки пациент и да не бъде пропуснат някой от значимите способи за лекуване, е извънредно значимо болните да бъдат обсъждани на мултидисциплинарен туморен ръб по едно и също време от хирург, лъчетерапевт и медицински онколог. Успешните резултати изискват също и композиция от лечебни способи и техники - хирургично лекуване, лъчетерапия, радиохирургия и лъче-химиотерапия.

Всички тези способи за лекуване на пациенти с белодробен карцином са поети от НЗОК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР