Фейсбук Изграждането на новия варненски храм Св. Прокопий Варненски е на

...
Фейсбук
Изграждането на новия варненски храм Св. Прокопий Варненски е на
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Надяваме се до края на годината храмът Св. Прокопий Варненски“ да е осветен и отворе

 Фейсбук Изграждането на новия варненски храм " Св. Прокопий Варненски " е на финалната права и до края на годината би трябвало да бъде осветлен и да отвори порти за миряните на Варна. Това заяви неотдавна Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Не дръзвам да го изрека на глас, само че мощно се надяваме до края на годината да осветим храма. Сега се прави отвесната планировка. Фирмите работят, всичко е конкретизирано. В момента се разписва централния купол, олтарът е подготвен, иконите също са подготвени и след привършване на изписването на централния купол незабавно ще инсталираме всички икони на иконостаса. Вече е инсталиран и престола, поръчани са всички столове, камбаните са инсталирани, има подово отопление и към този момент сме в подготвеност да завършваме.

Искам да отбележа, че иконите са дело на брат и сестра, Галин и Деница - чада на епархията от град Добрич. Галин е приключил своето обучение в Белград, където е специализирал иконопис, а Деница също приключи иконопис и сега е докторант в Москва. И двамата имат доста изписани храмове, някои от които отвън България. Затова съм уверен, че всичко в храма ще стане доста красиво. Стенописването е един муден и безценен развой, тъй че целият развой по изписването на храма ще става последователно. Много хора към този момент изявяват предпочитание да дарят средства, с цел да се изпишат всички стени в храма и имам вяра, че ще се случи.

Ние искахме още на 14-ти юни да осветим храма, само че пандемията ни забави. Това е едно събитие, което никой не планува. Точно заради тази причина в този момент не дръзвам да дефинира и нова дата, тъй като по-добре първо да сме подготвени и тогава ще съберем хората. Искам да успокоя и хората за оградата, която имаме намерение да сложим към храма – тя ще бъде доста красива, съгласували сме я с Общинския съвет и несъмнено, ще бъде с всички належащо документи “, сподели митрополит Йоан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР