Фейсбук Бронирано стъкло ще покрие руините, които бяха разкрити при ремонта

...
Фейсбук
Бронирано стъкло ще покрие руините, които бяха разкрити при ремонта
Коментари Харесай

Бронирано стъкло ще пази находките на Шишковата градинка

 Фейсбук Бронирано стъкло ще покрие руините, които бяха разкрити при ремонта на Шишковата градинка във Варна. Това сподели за Радио Варна създателят на плана на реконструкцията арх. Жулиан Начев.  По предписание на Община Варна неговият екип би трябвало да направи механически план за експониране на археологическите находки, които, съгласно комисията на Министерството на културата, имат значително историческо значение.

Припомняме, че в началото в изкопа на площад " Йоан Екзарх " бяха открити улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от 19-и век. Калдъръмът се намира на към 3 метра под равнището на сегашните улици. Според историците той е водел към един от най-колоритните варненски пазари -  Ченгене пазар.

По-късно тук беше открита и част от крепостната стена от античния Одесос, която датира от късноримската ера. Разкрити бяха и 2 елинистически артефакта, които, съгласно археолозите, са от гроб, съборен при градежа на крепостната стена. Представляват съд е с изрисуван сфинкс и дрънкулка от керамика на седящо в престол провидение.

Всички археологически находки ще са под дебело бронирано стъкло, пространсвото под което ще е осветено и климатизирано, с цел да няма влага. Общата повърхност на подземната екпозиция ще е към 30 кв. м. " Историческите прозорци " ще са наклонени, с цел да се виждат по-добре руините под тях, и ще са във формата на листа. 

" Срокът за плана е до края на август, само че ще създадем всичко допустимо да сме подготвени по-бързо и до началото на образователната година строителните работи тук да са завършили ", сподели арх. Начев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР