Фейсбук Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Фейсбук
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Студенти практикуват“ в Апелативния съд във Варна

 Фейсбук Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Студенти от компетентност Право организират студентската си процедура в Апелативен съд – Варна. Младежите следват във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “ и в Софийския университет " Св. Климент Охридски, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Съдът е учаща организация по план на Министерството на образованието, а един от менторите е наказателният арбитър Светослава Колева.

Бъдещите адвокати се срещат персонално с материалите по делата, разискват ги със арбитър Колева, влизат в съвещания и са подготвени да се произнасят. Тази година всички те избраха наказателното право.

Никола Пехливанов от втори курс в СУ " Св. Климент Охридски “ споделя, че въпреки още да е при започване на висшето си обучение, практиката ще му помогне да види по какъв начин действително работи съдът като институция. " Особено ми е забавен методът, по който правосъдният състав образува решението си въз основа на доказателствата “, споделя Никола. Петокурсникът от Свободния университет Георги Димов добавя: " Избрах Апелативния съд, тъй като е контролна инстанция и тук практиката е по-обобщена, мога да се срещна с по-голямо многообразие от проблеми. Наказателното право ме притегля поради естеството на материята – похищения против личността, произшествия на пътя, стопански закононарушения. Очаквам тук да проследя делото от досъдебното произвеждане до приключването му пред въззивната инстанция. “

Снежка и Даяна към този момент са приключили семестриално във Варненския свободен университет и им следва дипломиране. " Най-голямата изгода от тази процедура е свързването на теорията с практиката, тъй като ние учим, четем, само че не виждаме използването. Вече нямам боязън да вляза в правосъдната зала, преодолях първичния стрес и мога да се видя тук, в ролята на практикуващ юрист “, изяснява Снежка Стоянова.

Колегата й Даяна Митева счита, че е удачно тъкмо преди държавния изпит да е на процедура в съда, тъй като по този начин ще се приготви по-добре. " По време на образователния развой не виждаме правосъдни актове, не решаваме проблеми, тъй че практиката обогатява нашите познания, виждаме ежедневната работа в правосъдната палата в целокупност - съдии, прокурори и юристи. Хубаво е, че с изключение на нашия наставник, и останалите съдии от Апелативния съд постоянно откликват, когато имаме въпроси “. За Елица Петкова от Софийския университет е вълнуващо да прочете делото, да види подсъдимите и страните в процеса, да чуе очевидците.

Студентските практики плануват 240 часа в границите на 6 месеца.

Менторът арбитър Колева е впечатлена от всеотдайността и задълбочеността на младите адвокати, от желанието им да четат и да питат. " За мен студентските практики са отличен метод да възпитаваме почитание към правосъдната система – посредством опознаването й от вътрешната страна. Така способстваме и за по-добрия обществен облик на правосъдната власт “, споделя наказателният арбитър. А Даяна Митева заключава: " Често хората отвън съда считат, че присъдите не са обективни. Но когато човек познава закона и доказателствата по делото, когато огледа " от вътрешната страна “, се убеждава, че делата се вземат решение заслужено “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР