Фейсбук Багер нахлу и помете част от археологическите находки в градинката

...
Фейсбук
Багер нахлу и помете част от археологическите находки в градинката
Коментари Харесай

Багер помете част от находките в градинката на ул. Цар Симеон I“, от Община Варна обясниха защо

 Фейсбук Багер нахлу и опустоши част от археологическите находки в градинката на ул. " Цар Симеон I “ във Варна, като провокира суматоха измежду очевидците, научи Varna24.bg от видео, оповестено във фейсбук групата " Варна може да отбрани морската си градина ".

От Община Варна обясниха, че няма мотив за безпокойствие и се касае за проведена активност. Ето и мотивът за разчистването: 

Община Варна финансира археологическите изследвания в парковата повърхност в пространството сред ул. " Козлодуй “, ул. " Цар Симеон I “, ул. " Цариброд “ и ул. " Л. Заменхоф “. Стойността на плана е в размер 41 819 лева Ръководител на плана е доцент доктор Валери Йотов от РИМ – Варна, а изкопните действия започнаха през днешния ден. Има издадено позволение за археологическо приучаване от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

В момента се демонтират сектори от постройка " военен  склад “ – " беглишки хамбар “, които са върху крепостна стена, датирана от епохата от късния елинизъм I в. прочие Хр., с преустройства от римската ера – II – III в., с цел да бъде оголен по-голям сектор. Проектът планува създаване на дренажни кладенци за пренасочване на подпочвените води към канализацията. След привършване на археологическото изследване в парковата повърхност, Община Варна ще разпореди и план за консервация, реституция и социализация на старините в парковата зона. Целта е експониране и запазване на откритите недвижими културни полезности, които са с висока историческа стойност.

Първите археологически находки в региона бяха открити през 2019 година при реализацията на европейски план на Община Варна за благоустрояване на ул. " Цар Симеон “. Веднага бе назначена експертна комисия от Министерството на културата, която е предложила теренът да бъде изваден от плана и да бъде осъществено изцяло изследване. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР