Фейсбук започна да уведомява потребителите си дали с данните им

...
Фейсбук започна да уведомява потребителите си дали с данните им
Коментари Харесай

Фейсбук информира потребителите дали има злоупотреба с личните им данни

Фейсбук стартира да уведомява потребителите си дали с данните им е злоупотребено след абсурда с консултантската компания " Кеймбрдидж Аналитика ". В международен мащаб са наранени 87 милиона души, от които 2.7 милиона в Европа. Появиха се информации, че има и други компании, злоупотребили с персонални данни във фейсбук.

По-малко от месец откакто гръмна абсурдът Фейсбук- " Кеймбридж Аналитика ", Марк Зукърбърг и компания започнаха да уведомяват евентуално засегнатите консуматори. Които съгласно първичните данни бяха към 50 милиона, след това обаче се оказа, че са 87 милиона, а анализатори не изключиха опцията те да са доста повече. И по този начин, на началната страница в профила ви ще се появи някое от тези две послания под надпис " В отбрана на вашата информация ". В случай, че с данните ви не е злоупотребено, ще имате опция да видите какви приложения употребявате и в какви уеб сайтове влизате през Facebook и при предпочитание да измененията настройките си.

Ако обаче сензитивна информация за вас е изтекла, ви уведомяват, че приложението, което вие или ваш другар сте употребявали, към този момент е отстранено и са посочени аргументите за това. Потребителят ще може да види кои са " зловредните " приложения и какви данни биха могли да бъдат събрани. Посланието приключва с думите, че има още какво да се направи, само че компанията е решена да се бори против злоупотребата и да върне контрола над персоналните данни на потребителите си.

По данни на BBC достъпът на компанията Cubeyou до Facebook към този момент е неразрешен, тъй като има съмнения, че е събирала данни за университетски цели, а по-късно ги е употребила за търговски. Случаят ще бъде разследван. Появиха се и данни за още няколко компании, само че и всичко към момента следва да бъде потвърдено. Още предходната седмица от Facebook даже позволиха опцията, че в някакъв миг е допустимо данните, или част от тях, на всички над 2 милиарда консуматори да са употребявани с недотам благородни цели. След бурните рецензии по тематиката оперативният изпълнителен шеф на компанията - Шерил Сандбърг сподели, че наличната от трети лица информация - в предишното или в този момент, към този момент е била обществена, т.е. непринудено споделена...

А седмицата се обрисува напрегната за Зукърбър и компания. Планирана е среща сред представители на Facebook и Европейска комисия, на която ще се разискват новите правила за персоналните данни в Европейски Съюз. Зукърбърг към този момент разгласи, че платформата възнамерява да вкара строгите европейски стандарти за отбрана на сензитивна информация за потребителките в целия свят, а освен в Европа. А в сряда той ще дава отговор на въпроси по проблема Фб-лични данни пред американския Конгрес. Колкото до това какво бихме могли да създадем ние - просто да бъде деликатни какъв брой и какво споделяме в обществените мрежи.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Nam Y. Huh
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР