Фейсбук съобщи днес, че през идните дни ще спре да

...
Фейсбук съобщи днес, че през идните дни ще спре да
Коментари Харесай

Има сделка: Фейсбук отново пусна новините в Австралия |

" Facebook " заяви през днешния ден, че през идните дни ще спре да блокира новинарското наличие в Австралия. Това ще стане, откакто австралийското държавно управление се съгласи да промени закона, целящ да принуди софтуерните колоси да заплащат на медиите за прилагане на тяхно наличие, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира Ройтерс.

Австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг и генералният шеф на " Facebook " за Австралия Уил Истън обявиха, че са постигнали компромис по основните точки от текста, против който американските колоси в този бранш се опълчват гневно.
Фрайдънбърг сподели, че Австралия е водила " борба от името на света " в разногласието си с " Facebook ". Подготвяният от Канбера закон ограничаваше превъзходството на " Facebook " и " Google " на австралийския медиен пазар.

Като противопоставяне на рестриктивните мерки предходната седмица най-популярната обществена мрежа в света блокира на платформата си цялото новинарско наличие и профилите на няколко държавни служби в Австралия. След поредност диалози през уикенда сред Джош Фрайдънбърг и основния изпълнителен шеф на американската компания Марк Зукърбърг обаче е бил реализиран компромис.

Австралия предлага четири ремонти в своя закон, измежду които смяна в условия механизъм за арбитраж при неспособност да се подписа контракт с издателите за заслужено възнаграждение за използването на тяхното новинарско наличие, т.е. въвеждането на двумесечен интервал на медиация, преди да се намеси назначеният от държавното управление съдия. Това дава на страните повече време да се схванат непосредствено между тях. Друга препоръчана смяна е въвеждането на предписание в съществуващите съглашения да се регистрира приносът на съответната интернет компания за " устойчивостта на австралийската новинарска промишленост ".

" Удовлетворени сме, че австралийското държавно управление се съгласи на поредност промени и гаранции за нашите съществени терзания - в комерсиалните покупко-продажби да се признава облагата, която нашата платформа носи на издателите, в съответствие с облагата, която получаваме от тях ", разяснява " Facebook " в изказване, публикувано онлайн.

" Тези промени ще обезпечат на цифровите платформи и новинарския бизнес повече изясненост за метода, по който ще работят разпоредбите, и ще укрепят рамката с гаранции, че новинарският медиен бизнес ще бъде заслужено възмезден ", разяснява от своя страна австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг.

Развитието на разногласието сред Австралия и " Facebook " се следи деликатно по света, тъй като и други страни като Англия и Канада обмислят да вкарат законодателство, сходно на австралийското, означи Ройтерс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР