Фейсбук дава приоритет на печалбата пред това да премахва дезинформация

...
Фейсбук дава приоритет на печалбата пред това да премахва дезинформация
Коментари Харесай

"Фейсбук" предпочита печалбата пред блокирането на омраза и дезинформация, твърди бивша служителка

Фейсбук " дава приоритет на облагата пред това да отстранява дезинформация и ненавист от платформата си. Причината е, че по този начин потребителите са подтиквани за спорят, опровергават, да се карат между тях, а това оказва помощ на интензивността в обществената мрежа и е добре за рекламодателите.

Поне 8 недоволства са подадени до федералната комисия за скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати от юристи на Франсис Хаугън, някогашна служителка на " Facebook ". Тя даде изявление за известното телевизионо предаване " 60 минути ", разкривайки, че е източникът на документи на компанията, които отнася със себе си, когато напуща през май.

Те доведоха до обява на " Уолстрийт джърнъл " и чуване в Сената за това, че в компанията знаят, че политиката им в " Инстаграм " води до душевен тормоз и разстройства основно у млади девойки с профили в мрежата за шерване на фотоси.

Хаугън е работила като продуктов управител в екип, следящ за дезинформиране на жителите. Тя приказва пред предаването на CBS в миг, когато " Уолстрийт джърнъл " направи поредност изявления, показващи, че " Facebook " способства за политическо разделяне, растящо поляризиране на мненията и дейностите онлайн, когато трансформира логаритъма си за наличие, както и че не съумява да пресече антиваксърски тайни теории. " Във " Facebook " схванаха, че в случай че трансформират логаритъма си към повече сигурност, хората ще прекарват по-кратко време на уеб страницата, ще кликат по все по-малко реклами и компанията ще печелипо-малко пари ", изясни тя. Във вторник Хаугън ще свидетелства пред сенатска подкомисия на чуване " За отбраната на децата онлайн ". " Има спор на ползи сред това кое е положително за обществото и кое е положително за " Facebook ". И " Facebook " още веднъж и още веднъж избира да усъвършенства работата си в интерес на личния си интерес и печеленето на повече пари ", цитира думите ѝ " Ройтерс ".

Преди това тя е работила за Гугъл и Pinterest и твърди, че Фейсбук лъже обществеността за това, че има прогрес в заглушаването на езика на омразата и неправилната информация на платформата. По думите ѝ тази обществена мрежа е била използвана за образуване щурмуването на Капитолия на 6 януари, тъй като след президентските избори от ноември 2020 година са били изключени системите за сигурност на " Facebook ".

Тя уточни, че компанията е посочила, че може да промени политиките си в интерес на обществото, когато около изборите в Съединени американски щати през 2020 година е дала по-нисък приоритет на политическото наличие при образуването на новираския поток в профилите на потребителите. " След като свършиха изборите, възвърнаха пердишното положение с приоритет на облагата пред сигурността и за мен това е изменничество към демокрацията ", сподели Хаугън.

Според нея надали някой в компанията работи от злонамерени подбуди, само че че несъмнено управлението ѝ има неверно конструирана система за стимулиране. Марк Зукърбърг " в никакъв случай не е имал за цел да сътвори платформа за ненавист ", добави тя. Но тя счита, че последствията от решенията на компанията са се оказали прекомерно тежки и самата Хаугън има персонален претекст, тъй като е изгубила другари, потънали в блатото на тайни теории.



От " Facebook " оспориха в особено изказване изказванията на Хаугън. " Продължаваме да вършим обилни усъвършенствания, с цел да се оправяме с разпространението на неправилна информация и вредящо наличие ", декларира говорителката Лина Пийтч. " Не е правилно, че окуражаваме публикуването на неприятно наличие и нищо не вършим. "

Вицепрезидентът Ник Клег сподели за CNN преди излъчването на изявлението, че е неуместно да се твърди, че протестът на 6 януари се е случил поради обществените медии. Джон Тай, юрист на Хаугън и създател на организацията с нестопанска цел Whistleblower Aid, удостовери, че е правилно написаното от " Ню Йорк таймс ", че част от вътрешните документи са споделени с основните прокурори на няколко щата, в това число на Калифорния, Върмонт и Тенеси. Оплакванията към SEC са поради това, че Фейсбук е обществено търгувана компания и не би трябвало да повдежда или лъже вложителите си, както и да не им разкрива значима информация за активността си.

Според Тай клиентката му също е разговаряла с народен представител ив Европа и ще се яви по-късно този месец пред английския парламент, надявайки се да последват регулаторни дейности. Двамата са подготвени да създадат същото пред парламенти в Азия, защото Хауген била стимулирана да приказва и поради етническото принуждение в Мянмар.

" Сегашната версия на " Facebook " раздира обществата ни и предизвиква етническо принуждение по света ", съобщи тя в изявлението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР