Фейсбук Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее

...
Фейсбук Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее
Коментари Харесай

Китайски гиганти възхитени от инициатива на пловдивчанин, хрумването дошло след оплакване от приятели!

Фейсбук Българският преподавател по пиано Живко Гиргинов, който е живее в Сингапур към този момент девет години, не е удовлетворен от счупените колела, които среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки там. Море от жълти и оранжеви колелета в публичните пространства задръстват острова, където културата на споделените колела е шлагер, откакто огромни оператори като китайските компании "Офо " и "Мобайк " за пръв се появиха преди година, оповестява "Ройтерс ".
"Приятелите ми се оплакаха, че на всички места има развалени колела и няма какво да се направи ", споделя Гиргинов, който е роден в Пловдив. 32-годишният пианист взема решение да се заеме, като събира екип от съидейници, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании. Започнала през септември 2017 година, самодейността на Гиргинов за непринуден байк патрул е събрала над 400 развалени велосипеда. Групата събира счупените колела в един квартал и ги реалокира на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 $, с който взима събраните колела и ги връща.

Музикантът самичък финансира самодейността до момента, само че разрастването на активността може да наложи търсенето на спонсори. Трите съществени оператора в Сингапур "Офо ", "Мобайк " и локалната компания "оБайк " несъмнено правят оценка неговата работа. "Говорим с Живко за това по какъв начин можем да работим дружно, с цел да изградим още по-силна среда за пътешестване с велосипед ", разяснява Шарон Менг, шеф на "Мобайк Сингапур " ", добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов безграничен достъп за прилагане, с цел да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се оправи с безразборното оставяне на колела на публични места. През 2017 година държавното сдружение за наземен превоз дефинира 4 000 спомагателни жълти зони за паркиране на колела към публичните жилищни комплекси, автобусни спирки и гари. Въпросната самодейност е един от многото сходни планове, с които Григинов се е захванал и счита, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива обществени опити провокират хората да мислят, по какъв начин могат и те да допринесат самостоятелно за обществото. "Някои от моите другари ми споделят, че напъните ми са безполезни. Но аз имам вяра, че сме част от една общественост и би трябвало да създадем каквото можем ", разяснява Гиргинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР